Haber
Taraf'tan Erdoğan'a suç duyurusu
Gazete yönetimi ve yazarı Mehmet Baransu, 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'le suçladıkları Başbakan hakkında 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.
Haberin Öne Çıkanları
'Vatana ihanet' ile suçlamıştı
Dört sayfalık dilekçe
28 Kasım 2013 tarihli haber

25 ağustos 2004 tarihli mgk toplantısının kararlarını yayımlayan taraf gazetesi ve başbakan recep tayyip erdoğan arasındaki mücadele yeni bir boyut kazandı. gazete yetkilileri ve yazarı mehmet baransu, kendilerini 'vatana ihanet' ile suçlayan erdoğan hakkında 50 bin tl'lik tazminat davası açtı ve suç duyurusunda bulundu.
taraf gazetesinin ve mehmet baransu’nun avukatı veysel ok, salı günü çağlayan’daki istanbul adalet sarayı’na gitti. ok, istanbul cumhuriyet başsavcısı'na verdiği dört sayfalık dilekçede erdoğan'ı 'hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve iftira' ile suçladı.
gazetede 28 kasım cuma günü mehmet baransu imzasıyla yayımlanan mgk karar tutanakları haberi sonrası başbakanlık, genelkurmay başkanlığı ve mit taraf hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
istanbul'daki anadolu cumhuriyet başsavcılığı da mehmet baransu hakkında 'devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli belgeleri açıklama', 'siyasal ve askeri casusluk' ve 'yasaklanan bilgileri açıklamak'tan resen suç duyurusunda bulunmuştu. savcılık soruşturmayı, mgk kararlarının yayımlanması ve açıklanmasının kanunen yasak olmasına dayandırıyor.
hükümet: kararlar uygulanmadı
taraf'ın büyük yankı uyandıran 25 ağustos 2004 tarihli haberinin başlığı, "gülen'i bitirme kararı 2004'te mgk'da alındı"ydı. haberde duyurulan mgk tutanağında, "nurculuk faaliyetleri ve fethullah gülen grubuna ait kurumların faaliyetlerinin engellenmesi için ağır yaptırımlar getiren yasal düzenlemeler yapılmalıdır, eylem planı hazırlanmalıdır" ifadesi yer alıyordu.
mgk belgesinin altında başbakan recep tayyip erdoğan'ın ve dönemin dışişleri bakanı abdullah gül'ün imzaları vardı. hükümet yetkilileri ise söz konusu kararların hiçbir zaman uygulanmadığını söylemişti.
söz konusu belgenin yayımlanması ve baransu hakkında başlatılan soruşturma, ak parti hükümeti ile fettullah gülen cemaati arasında dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tartışmaların sürdüğü bir döneme rastlamıştı.
hükümet, ortaöğretim ve üniversitelere giriş sınavlarına hazırlık niteliğindeki dershanelerin önümüzdeki yıldan itibaren kapatılacağını açıklamıştı. türkiye çapında çok sayıda bu tarz eğitim kurumunu yöneten cemaat ise karara sert tepki gelmişti.
cemaate yakın gazetelerde ve televizyonlarda hükümet aleyhtarı haberlere ve yazılara yer verilmiş, abd'de yaşayan fethullah gülen de hükümetin planını eleştirmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar