Ekonomi
‘Taşeron sistemi emeği sömürdü’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, taşeron uygulamalarının emeğin sömürüsüne neden olduğunu, torba yasayla bunun kaldırılacağını söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Taşeron uygulamaları sınırlandırılacak
Kıdem tazminatıdan herkes yararlanmalı
Madenlerde çalışma saatleri düzenlendi

çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik, taşeron uygulamalarının çok yaygın bir hale geldiğini belirterek, "bu yaygın ve yayvan düzenleme gerçekten emeğin sömürüsüne neden olmuştur. bunu da açık yüreklilikle ifade ediyorum. bugün bunu elbirliğiyle ortadan kaldırmış oluyoruz" dedi.
çelik, tbmm genel kurulu'nda, iş kanunu ile 'bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı'nın birinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
çelik taşeron uygulamalarının 'maalesef çok yaygın bir hale geldiğini' vurgulayarak, "mutlaka derlenip, toparlanması ve hizmet alanının belli alanlarda olması gerektiği şeklindeki ifademin bugün gerçekleşiyor olmasından büyük memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.
kıdem tazminatı fonu tekrar görüşülecek
çelik kıdem tazminatı konusunun uygulamada ciddi sorun yaşalan alanlardan biri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"bu, önümüzdeki yasama dönemlerinde tartışılacak ve burada ifade ediyorum, kıdem tazminatı fonuna geçilmesi konusunda ittifak sağlanacak. çünkü bütün çalışanların bu haktan yararlanmaları konusundaki emeğin talebi ne yazık ki hâlâ emek örgütlerine bile yansımış değil. emek örgütleri bunun farkında değiller ve kıdem tazminatının çalışanların yüzde 10'una yansıması şeklinde bir uygulamanın devamından yanalar. garip bir yaklaşımdır. biz de uzlaşı sağlayamadığımız için kıdem tazminatı fonuna maalesef geçememiş bulunuyoruz."
sağlıkta katkı payı
sağlıkta katkı payının artırılıp artırılmayacağına ilişkin çelik, amaçlarının sağlık sisteminde katkı payından bir gelir elde etmek olmadığını defalarca söylediğini anımsattı.
geçen yıl sosyal güvenlik kurumu'nun 50 milyar lira sağlık harcaması olduğuna işaret eden çelik, "bunu harcayan bir iktidar, bir devlet, bir yönetimin katkı payları konusunda ne düşündüğünü sizler daha iyi anlarsınız. bir taraftan 50 milyar lira harcayacaksınız, diğer taraftan katkı payları çok cüzi, devede tüy, kulak bile değil" değerlendirmesinde bulundu.
çelik burada amacın katkı payıyla farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi.
madenlerde çalışma saatleri düşürüldü
maden işçilerinin haftada bir gün değil, iki gün izin yapma talepleri olduğu ifadelerine de değinen çelik, düzenlemeyle çalışma saatlerini düşürdüklerini, madende çalışanların daha çok gün ışığından yararlanması imkanının sağlandığını ifade etti.
çelik haftalık çalışma süresinin 45 saatten 36 saate düşürüldüğünde, bunun haftada 6 gün ve günde 6 saat çalışma şeklinde ortaya çıktığını belirterek, bu konuda ciddi bir itirazın gelmediğini kaydetti. çelik, "ama '7,5 saat çalışalım ve 2 gün tatil yapalım' şeklinde bir yaklaşım yönetim açısından, bizim için bir olumsuzluk teşkil etmiyor. yerin altında 6 saat 6 gün, haftada da 36 saat çalışma konusunda bir mutabakat oluştu ve yasada yerini aldı. ancak süreç içinde, görüşmeler esnasında değerlendirmelerimizi yapabiliriz" dedi.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar