Kırım
Tatarlar yasak dinlemedi
Tatar Türkleri Kırım’dan sürülüşlerini 70. yılında anıyor. Rus işgal güçlerinin tacizleri altında Kırım’da da tören yapıldı. AB yetkilileri ise Kiev’deki anmalara katılarak Tatarlara destek verdi.

stalin yönetimindeki bolşeviklerin , kırım tatar türklerini ana yurtlarından sürgün edişinin 70. yılı anılıyor.
en büyük anma kırım’da akmescit’te yapıldı. kırım haber ajansı'na göre, akmescit’in akmeçet semtindeki cami önünde 15 binden fazla kişi toplandı. insanlar ellerinde siyah kurdeleler bağlanan kırım tatar bayraklarıyla tatar milli marşını söyledi.
rus helikopterleri sürekli miting alanın üzerinde alçaktan uçuş yaptı.

kırım müftüsü hacı emirali ablayev, 18 mayıs 1944 kırım tatar sürgününün kurbanları anısına konuşma yaptı ve dua okudu. müftü ablayev, rusya destekli milislerce mart ayında öldürülen tatar türkü reşat ametov’u için de dua okudu.
anma alanına kurulan sahnede kırım tatar milli meclisi üyeleri ve tatar milli hareketi üyeleri de katıldı.
bu mitingten önce akmescit tren garındaki parkta sürgün kurbanlarının anısına dikilmiş anıtın önünde tören yapıldı.
sabah saatlerinde bahçesaray’ın lenin meydanına sürgün kurbanları anmak için gelen kırım tatarların mitingi de alçaktan uçan helikopterler tarafından taciz edildi.
bu törenler ülkenin rusya’ya ilhak edilmesi için çabalayan rus destekli işgalci yönetim tarafından engellenmeye çalışılmıştı.
bu unsurlar 6 haziran’a kadar tüm kitlesel etkinlikleri iptal ettiklerini söylemişlerdi.
bazı yerleşimlerde ve köylerde yapılmak istenen anma törenleri engellendi.
kiev’de de anma töreni yapıldı

sürgün edilen ve bolşeviklerce öldürülen tatarlara ithafen mumlar yaktılar.
kırım tatarlarının lideri mustafa kırımoğlu da buradaki törenlere katıldı.
rus destekli işgalciler kırımoğlu’nun ülkesine girmesine izin vermiyor.
ab’den üst düzey destek
cuma günü kiev’de yapılan anmanın üst düzey konukları vardı.
törene katılan avrupa komisyonu genişlemeden sorumlu komiseri stefan füle, yaptığı konuşmada “kırım tatar sürgününü 70. yıldönümünde anmak için ukrayna’da bulunmam, kırım işgalini hiçbir zaman tanımayacağımız ve kırım tatarları hiçbir zaman unutmayacağımız anlamına gelir” dedi.

“stalin ve bolşevikler, kırım tatarlarını sürgün ederek onları yok edebileceklerini düşündü. ama aslında kırım tatar halkı onları yok etti. bugün kırım tatarları var, bolşevikler ise yok. böyle de devam edecek”
dışişleri bakanlığı'ndan anma mesajı
türk dışişleri bakanlığı da sürgünün yıldönümü ile ilgili bir mesaj yayınladı. mesajda halen 100 bin tatar'ın ülkesi olan kırım'a geri dönemediğine değinildi ve "hayatını kaybetmiş tüm soydaşlarımıza başsağlığı diliyoruz" denildi. mesajda ayrıca şu ifadelere yer verildi;
"kırım tatar türklerine halen içinden geçmekte oldukları olağanüstü şartlarda, güçlü desteğimizi bu vesileyle bir kez daha ifade ediyoruz. kırım tatar türk halkının bugün karşı karşıya oldukları imtihanı, birlik, bütünlük ve sükûnet içinde, demokratik ve barışçıl yöntemlerle aşacaklarına, bu suretle kırım’daki varlıklarını devam ettirerek, hak ve menfaatlerini koruyacaklarına olan inancımızı yineliyoruz. türkiye bunun sağlanması için üzerine düşen her türlü görevin gereğini yerine getirecektir."
kırım sürgünü
kırım’ın yerli halkı olan tatar türkleri, sovyetler birliği lideri stalin’in emriyle 1944 yılında ülkelerinden sürüldü.
tatarların, ülkeyi işgal eden nazi askerlerine yardım ettiği iddia edildi.
8 mayıs sabahı başlayan sürgünde yaklaşık 250 bin tatar sürgün edildi. sürgün edilenlerin % 45’i hastalık, açlık ve soğuk yüzünden öldü.
sağ kalanlar sovyet işçi kamplarında zorla çalıştırıldı.
sovyetler, toprakları içinde kalan müslüman ve türk halkların neredeyse tamamına benzer zulümler uyguladı.
bugünkü gürcistan sınırları içinde kalan ahıska’da yaşayan türklerin de neredeyse tamamı orta asya ve sibirya’ya sürüldü.
tatarlar sürgünün soykırım olarak tanınmasını istiyor.
bugün, rusya nüfusunun yaklaşık % 5’ini ülkenin dört bir tarafına dağıtılan tatar türkleri oluşturuyor.
kaynak: kırım haber ajansı (qha), reuters
Yorumlar