IŞİD

Telaferli 5 bin aileye yardım ulaştı

Kızılay'a ait üç tırlık yardım malzemesi Sincar'a ulaştı. 5 bin Türkmen aileye yiyecek ve malzeme yardımı taşıyan araçlar, Zaho'dan Sincar'a oldukça tehlikeli bir yolu katetti.

Konular: Ortadoğu, Irak
IŞİD'in ele geçirdiği Telafer'den kaçan Türkmen aileler insani yardıma ihtiyaç duyuyor. [Fotoğraf: İlker Taş / Al Jazeera Türk -Arşiv]

sincar'a sığınan binlerce sığınmacı, yerel yönetim tarafından kamu binalarına yerleştirildi. yer bulamayanlar inşaatlara sığındı. bölgeye intikal eden türk kızılay ekibine, sincar'ın kürdistan demokrat partili (kdp) yerel yönetimi tarafından çadır kent kurmak üzere arazi tahsis edildi. ancak işid'in telafer kasaba merkezinden sonra telafer askeri havaalanı'nı da ele gçirmesi sincar'ı saldırılara açık hale getirdi.

çoğunluğu şii türkmen olan sığınmacıların toplu bir şekilde çadırlarda kalmasının tehlikeli olacağına kanaat getiren kızılay yetkilileri, sığınmacıların kasabada bulunan geçici barınaklardaki koşullarını iyileştirmeye yoğunlaştı.

al jazeera türk'e bilgi veren sincar'daki türk kızılay ekibinden ümit türkaslan yardımların tek tek ailelere teslim edileceğini belirtti:

"bölgeye ulaşan yardım malzemeleri; yiyecek, çocuk bezi ve temizlik malzemesi başta olmak üzere bir ailenin öncelikli ihtiyaçlarını gidermeye yöneliktir. çadır kent kurulması için gerekli arazi belirlendi ve altyapı çalışmaları yapıldı. ancak daha sonra böyle toplu bir alanın işid için açık hedef teşkil edeceğine karar verdik ve stratejimizi değiştirdik. sığınmacıların tamamına yakını şii türkmenlerden oluşuyor. sünni türkmenler telafer'e dönmeye başladı. kasabadan aldığımız bilgilere göre bazı evler yağmalanmış. ama hayat günlük akışına geri dönüyor ve dükkanlar açılmaya başlanmış. ama şii türkmenler kesinlikle işid denetiminde bir telafer'e dönmeyi düşünmüyor."

sincar'ın kuzeyi stratejik önemde 

suriye sınırına paralel giden yol üzerinde işid zaman zaman vurkaç saldırıları gerçekleştiriyor ve irak hava kuvvetleri bazı hedefleri vuruyor.

suriye ile irak topraklarını birleştirmek isteyen işid için sincar'ın kuzeyindeki alanı ele geçirmek stratejik onem taşıyor. 

 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;