2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Terleyen cumhurbaşkanı nasıl olacak?

Başbakan "Protokol değil, terleyen cumhurbaşkanı..." sözleri ile hayalindeki makamı tarif etti. Al Jazeera'nın ulaştığı isimlere göre bu hayalin gerçekleşmesi için cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılması gerekiyor.

Gül Erdoğan görüşme
Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül. [AA-Arşiv]

pazar günü başbakan erdoğan’ın kurmayları ve bazı gazeteciler ile  yaptığı toplantının detayları bugün sabah gazetesi'nde yer aldı. buna göre başbakan'ın, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili öngörüsü şu şekilde oldu;

“cumhurbaşkanını ilk kez halk seçecek. bu bakımdan önemli. anayasa, cumhurbaşkanını yürütmenin başı olarak görüyor. bu seçimden sonra sorumluluklar daha da farklı olacak. protokol cumhurbaşkanı değil, terleyen, koşan, koşturan cumhurbaşkanı...”

ancak bu durumda mevcut kanunlar ve teamüller gereği başbakan ve cumhurbaşkanı arasında bir yetki karmaşası yaşanma ihtimali var. bunun nasıl aşılacağına dair ilk sinyali ak parti genel başkan yardımcısı mustafa şentop şu şekilde izah ediyor:

"10 aylık bir geçiş dönemi olabilir"

mustafa şentop
Mustafa Şentop seçim barajı tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı.
[[Fotoğraf: Anadolu Ajansı-Arşiv]]

“şu açık ki halk tarafından yüzde 50’nin üzerinde oyla seçilen bir kişinin anayasa'da yazdığı gibi tamamen siyasi partisi ile ilişiğinin kesilmesi mümkün değil. o, kâğıt üzerinde kalacak. yüzde 50’nin üzerinde seçilen kişi siyasi figürdür. kimse farklı olduğunu söyleyemez. anayasa'da ne yazarsa yazsın. ben 2015’ten sonra böyle bir anayasa değişikliği gündeme gelebilir diyorum. 10 aylık bir geçiş dönemi olabilir.”

“anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının yetkileri artırılacak”

Hüseyin Gülerce Zaman Gazetesi'nde yazıyordu.
[[Fotoğraf: AA - Arşiv]]

al jazeera’nin görüşlerini sorduğu zaman gazetesi yazarı hüseyin gülerce de şentop’un açıklamasına dikkat çekiti. gülerce;
“benim anladığım seçimden 10 ay sonra anayasa değişikliğine gidilecek. bu anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılacağını düşünüyorum” dedi.
gülerce’ye göre bu şekilde cumhurbaşkanı fiili olarak da yürütmenin yetkilerini elinde toplayacak. bu aynı zamanda erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olduğuna dair ilk somut gösterge.

“akp cumhurbaşkanlığı seçiminde açmazda”

t24 yazarı aydın engin’e göre ise bu açıklamalar kişisel temennilerden öte bir şey değil. meclis'te akp ve bdp’nin anayasa değişikliği yapacak çoğunluğu yok. üstelik engin’e göre ak parti’nin tek açmazı bu değil;

“yerine sadık bir emanetçi bırakabilir. mesela yalçın akdoğan gibi… ama bu riskli bir emnanetçi olur. bir süre sonra beni idare etme, demeye başlar. emanetçi başbakan ile, terleyen cumhurbaşkanı çok terler. anayasa çiğnenmedikçe bunu çok gerçekçi bulmuyorum. tarafsız olması gereken cumhurbaşkanının emirler yağdırması gerçekçi olmaz. bdp firesiz destek verse bile yeterli çoğunluğu yokken iki seçim arası anayasa değişikliği ayakları yere basan bir hedef değil. tabii erdoğan anayasa'yı çiğnemezse…”

“anayasa’da bir maddelik değişiklik olacak”

Avni Özgürel

gazeteci avni özgürel de gülerce ile aynı görüşte. özgürel;

“şu anda bir anayasa değişikliği söz konusu değil. erdoğan burada bir ideali, zihninde nasıl bir cumhurbaşkanı düşündüğünü anlatmış. cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra, genel seçimden önce bir anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının yetkilerinde bir değişikliğe gidileceğini öngörüyorum” dedi.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;