Türkiye

Ton yumuşadı

Cumhurbaşkanı-Başçı görüşmesi öncesinde hükümetten gelen tepkiler Merkez Bankası’nın başarısını,bağımsızlığını, gerektiğinde gerekli tedbirleri alacağını vurguluyor.

Konular: Ekonomi
[Fotoğraf: Reuters]

cumhurbaşkanı erdoğan’ın merkez bankası başkanı’na sert eleştirilerinin ardından geçtiğimiz cuma günü başçı ve babacan ile görüşeceğini açıklayıp, doların yüksek kalmayacağına yönelik açıklamasındaki ılımlı ton kabinedeki bakanlarda da devam etti.

başbakan yardımcısı numan kurtulmuş ekonominin sadece faiz ve kurdan ibaret olmadığını vurguladı:

“türkiye'nin büyük bir ekonomi haline gelebilmesi için her alanda atılacak adımlar var. bunun kur, faiz politikaları bir tarafındadır, istihdam politikaları bir tarafındadır, üretim ve sanayi politikaları bir diğer tarafındadır. 2023 hedeflerine ulaşabilmek için yılda ortalama en az yüzde 5 büyüme hedefini tutturmak gerek. bununla ilgili neler yapılacak, özellikle bu büyüme hedeflerini, kalkınma hedeflerini sağlayacak adımlar neler olacak; bunlarla ilgili çok titiz bir çalışma yapılıyor."

"merkez bankası küresel kriz ortamında başarılı"

aa finans’ın sorularını yanıtlayan kalkınma bakanı cevdet yılmaz da merkez bankası’nın gerekli gördüğünde adım atacağını söyledi:

“mb gerekli gördüğünde gerekli adımları atacaktır. merkez bankası küresel kriz ortamında başarılı. merkez bankası gerçekten çok aktif bir şekilde ülkemizin ekonomik risklerini azaltmaya dönük çaba sarf eden kurumumuz. bu ortamlar kolay değil tabii, hiçbir merkez bankası için kolay değil. japonya'da, avrupa'da, amerika'daki tartışmaları biliyoruz. merkez bankamız bu anlamda elindeki imkânlar neyse onları en iyi şekilde kullanarak, ülkemizdeki bu kurun istikrarına katkıda bulunmaya çalışıyor. aşırı hareketlilikleri engelleme yönünde çaba sarf ediyor. tabii ki merkez bankası bunu yaparken dünyadaki gelişmelerin ölçeğini de dikkate almamız lazım. büyük ölçekli değişimlerde çok hızlı bir şekilde durdurmak veya tersine çevirmek mümkün olmuyor. ama belli bir süreç içerisinde daha makul bir seviyelerde bu kontrolü sağlamak mümkün olur. merkez bankamız da birtakım tedbirler almış durumda, en son dün döviz piyasalarından rahatlama sağlayıcı tedbirler de ilan etti. bundan sonra da gerekli gördüğünde gerekli adımları atacaktır. kurların ve diğer fiyatların öngörülebilir olduğu ortamlar büyümeye ve yatırıma olumlu katkı sağlıyor. merkez bankası da bu perspektifimize katkıda bulunmaya devam edecek."

"merkez bankası tam bağımsız"

ekonomi bakanı nihat zeybekcitümsiad heyetini kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı, merkez bankası'nın hükümetin gösterdiği hedeflere yürümekle yükümlü olduğunu ve tam bağımsız olduğunu söyledi:

"farklı görüşleri bildirmek merkez bankası'nın performans ve bağımsızlığına gölge düşürmemeli. cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın kurumlardan ve bakanlardan bilgi almasının rutin olarak sürecek"

ekonomi bakanı nihat zeybekci dün de faizle ilgili "merkez bankası'nın kararlarıyla ilgili söz söylemeyi doğru bulmuyorum. kurda ve faizde tedbire gerek yok"demişti.

faiz kararlarına eleştiri

24 şubat'taki faiz kararının ardından konuşan zeybekci faiz kararında korkak davranıldığını söylemişti:

"ondan sonraki dönemde ise nedense gösterge faiziyle yetinmeye çalıştık. bir cisim düşünün ki üç tarafından bir yere tutturulmuş. siz birini düşürüyorsunuz ama diğer iki taraf sabit. o düşmez, baştan savma sayılır. ilk defa üçünü birden aşağı çektiğiniz zaman artık 'ben ciddiyim' diyorsunuz. faiz indiriminde o kadar korkak davrandık, o kadar gereksiz şekilde bu ülkenin ekonomisinin bu maliyete katlanmasına sebep olduk ki geç kaldık. tüccar olarak bankaya gittiğiniz zaman yüzde 12-13 civarında faiz ödüyorsanız, enflasyon da yüzde 5'ler seviyesinde bekleniyorsa, arada net yüzde 7'lik bir maliyet varsa bu katlanılabilir değildir. politika faizi için yüzde 6'lar seviyesi makul."

cumhurbaşkanı erdoğan da merkez bankası başkanı’nı faiz politikası nedeniyle eleştirerek, “ bağımlılığın mı var? vatanı satmak yüksek faizle olur” demişti.

kaynak: aa, al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;