CHP
Torba yasa AYM'de
CHP, torba yasanın bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP düzenlemenin dört maddesine itiraz etti, yedi maddeyi daha AYM'ye taşıyacak.
chp grup başkanvekili akif hamzaçebi yasanın kamu yönetiminde hukuksuz uygulamalar getireceğini savundu. hamzaçebi "kamu yönetiminde pervasızlık yasayla koruma altına alınmaktadır" dedi.
hamzaçebi, "bir emniyet müdürü görevden alınıp polis memurluğuna atanırsa dava yaklaşık iki yıl sürecektir, bu iki yıl içinde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi, mahkeme kararının uygulanması iki yıllık bir süreyi alacak ve görevine dönemeyecektir. yani dört yıl sonra mahkeme kararı yine uygulanamamış olacaktır" dedi.
chp'nin kamu görevlileriyle ilgili torba yasada itiraz ettiği madde mahkemelerin üst düzey kamu görevlileri hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereğinin yerine getirilmesi için iki yıl süre tanıyor. süre sonunda ise, hakkında mahkeme kararı olanlar başka bir kadroya atanabiliyor.
düzenlemeyle mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında da ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacak.
hamzaçebi, internet trafiğinin telekomünikasyon iletişim başkanlığı (telekomünikasyon iletişim başkanlığı) tarafından mahkeme kararı olmaksızın saklanabilmesine olanak tanıyan maddeye de itiraz ettiklerini açıkladı. düzenlemenin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu:
"gezi olaylarından sonra sosyal medya üzerinden yapılan organizasyonla 'beni sokaklarda devirecekler' korkusuyla bir düzenleme yapıldı. internete idari kararlarla müdahalenin yolu açıldı. kimin hangi siteyi ziyaret ettiği tib'in bilgisi içinde, yani hükümetin bilgisi içinde olacak demektir. bu, ifade özgürlüğüne aykırıdır. bunu kamu düzeni, milli güvenlik diye gerekçelendiremezsiniz. yeni türkiye'de internet özgürlüğüne tib eliyle müdahalenin yolu kurumsallaşmaktadır."
chp'nin aym'ye taşıdığı torba yasadaki bu maddeye göre tib erişime engelleme kararını 24 saat yerine dört saat içinde uygulamakla yükümlü olacak. ulusal güvenlik, kamu düzeni ve suç oluşmasını engelleme amacıyla internete erişim engellenebilecek. internet trafiğiyle ilgili tüm veriler tib'de depolanacak, mahkeme isterse veriler buradan gönderilecek.
özelleştirmeyle ilgili yargı kararları
chp'nin itiraz ettiği bir başka madde de özelleştirmelerle ilgili. madde 'devir teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden beş yıl geçmiş özelleştirmeler hakkında yargı kararı bile olsa geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilemeyeceğini' içeriyor.
hamzaçebi özelleştirme ile ilgili yargı kararlarının uygulanamayacağını söyledi, 'mahkeme kararları herkesi bağlar' dedi:
"özelleştirme kararından sonra, devir teslimden beş yıl geçtikten sonra daha önce iptal yönünde verilen mahkeme kararları uygulanmayacaktır. devir teslimden beş yıl sonra mahkeme kararı verilmiş bu uygulanmayacak değil. 2005’te bir özelleştirme ihalesinin iptaline karar verilmiş, üzerinden beş yıl geçtikten sonra karar uygulanmayacaktır. dokuz yıl geçmiş, idare iptal kararına uymamış; bu, yasal güvence altına alınmaktadır. anayasamıza göre mahkeme kararları herkesi bağlar, kimse bu kararların uygulanmasını yasayla dahi engelleme imkanına sahip değildir."
hamzaçebi özgürlüklere müdahale ve hukuk devletine saldırı olarak gördükleri bu maddeleri acil olarak anayasa mahkemesi'ne taşıdıklarını söyledi. hamzaçebi yedi madde için daha itiraz başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar