İnternet yasakları
TTB'den YouTube için bireysel başvuru
Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Metin Feyzioğlu YouTube’a erişimin engellenmesinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

başvuruda, youtube sitesine erişimin engellenmesinin kaldırılması için etkili iç hukuk yolu bulunmadığı belirtildi ve özgürlüğün ihlâl edildiği öne sürüldü. anayasa mahkemesi’ne (aym) yapılan bireysel başvuruda youtube'a erişim engelinin kaldırılması talep edildi.
hukuki gerekçesi olmayan kararlarla youtube'a erişimin engellendiği savunulan dilekçede “erişimin engellenmesi nedeniyle suç ve cezaların kanuniliği ilkesi, haberleşme özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün ihlâl edildiği” belirtildi.
aynı gün iki karar
türkiye barolar birliği'nin youtube'un açılması yönündeki başvurusunu değerlendiren ankara'daki gölbaşı sulh ceza mahkemesi 4 nisan 2014'te video paylaşım sitesine yönelik engelin kaldırılmasına karar vermişti. ancak aynı gün gölbaşı'nındaki başka bir mahkeme tam tersi bir karar verdi. gölbaşı asliye ceza mahkemesi, youtube'a erişimin engellemesinin devamına hükmetti.
aym’e yapılan başvuruda ankara gölbaşı asliye ceza mahkemesi tarafından verilen kararların yasal dayanaktan yoksun olduğu belirtildi.
youtube da aym’e başvurdu
video paylaşım sitesi youtube, erişim engelinin kaldırılması için avukatı aracılığıyla anayasa mahkemesi'ne 7 nisan pazartesi günü başvurdu.
chp'den de bireysel başvuru
chp genel başkan yardımcısı sezgin tanrıkulu da youtube'a erişimin engellenmesiyle ilgili, anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullandıklarını açıkladı. youtube'a erişimin, insan hak ve özgürlüklerine aykırı olarak engellendiğini savunan tanrıkulu yazılı açıklamasında şunları söyledi:
"bizler türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğü gibi en temel insan haklarının korunması için çaba sarf ederken, akp iktidarı ve recep tayyip erdoğan, her tür özgürlüğün önünde engel olarak durma ısrarını sürdürmektedir. ifade özgürlüğü elbette ki sınırsız değildir; ancak akp iktidarının yapmaya çalıştığı gibi, kendisinden olmayan tüm düşünce ve ifadelerin engellenmesi gibi bir düşünce asla kabul edilemez. bilişim çağında ifade özgürlüğü platformları ülke sınırlarının ötesindedir."
27 mart'tan beri kapalı
youtube, türkiye'de 27 mart'tan bu yana erişime kapalı.
anayasa mahkemesi twitter engelini kaldırırken, telekomünikasyon iletişim başkanlığı'nın (tib) siteye erişimi tümden engelleyemeyeceğini, sadece sakıncalı görülen içeriğin linkini engelleyebileceğini belirtmişti.
yeni değiştirilen internet yasası da sitelerin tümden kapatılmasını değil youtube gibi sitelerdeki videolara giden tam adresin engellenmesini öngörüyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar