Türkiye
Tugay Komutanı'na dava
11 köylünün öldürülmesine ilişkin dosya ile ilgili şüpheli olarak ifadesi alınan dönemin Bolu Komando Tugay Komutanı Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında dava açıldı

1993 yılında diyarbakırın kulp ilçesi'nde kaybolan ve daha.sonra kemikleri bulunan 11 köylünün öldürülmesine ilişkin soruşturmada, dönemin bolu komando tugay komutanı emekli tuğgeneral yavuz ertürk hakkında 11 kez ömür boyu ve 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
iddiaları reddetmişti
11 ekim’de savcılık tarafından diyarbakır'ın kulp ilçesi alaca köyünde 1993 yılında bolu jandarma dağ komando taburu askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan ve 2004 yılında bir toplu mezarda kemikleri bulunan 11 köylünün öldürülmesine ilişkin dosya ile ilgili şüpheli olarak ifadesi alınan yavuz ertürk, hakkındaki iddiaları kabul etmemişti
1993’te kulp’ta ne oldu?
kulp’a bağlı alaca köylüleri 9 ekim 1993’te, şenyayla’dan köye doğru giderken askerler tarafından durduruldu. bölgede görev yapan bolu 2. komando tugayına bağlı askerler 11 köylüyü gözaltına aldı.köylülerden bir daha haber alınamadı. olayla ilgili soruşturma başlatan kulp savcılığı ‘eylemin pkk ile bir bağı olabileceği’ gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. dosya diyarbakır dgm başsavcılığı’na gönderildi. dgm ise ‘köylüleri pkk’nın öldürdüğüne dair delil yok’ diye dosyayı iade etti. aihm, 2002 yılında türkiye’yi ağır bir tazminata mahkûm etti. olaydan 11 yıl sonra 4 kasım 2004’te, alaca’ya yakın kepir bölgesinde kemikler ve uzun namlulu silah bulundu. adli tıpta yapılan incelemlerde kemiklerden birinin mehmet salih akdeniz’e, diğerinin behçet tutuş’a ait olduğu, diğer kemiklerin ise ‘erişkin yaştaki en az dokuz kişiye’ ait olduğu belirtildi. bunun üzerine soruşturma dosyası yeniden açıldı.
Yorumlar