Afrika

Tunus gösterileri yasakladı

Yönetim, Fransız dergisinin yer verdiği Hz. Muhammed karikatürlerine karşı planlanan eylemlere izin vermeyeceğini ilan etti.

Haberin Öne Çıkanları

İstihbarat var

Din işleri ceza istedi

İki kişi ölmüştü

Son olarak Hz. Muhammed’i hedef alan 'Müslümanların Masumiyeti' adlı filme yönelik protestolar düzenlenmişti. [Reuters]

tunus yönetimi, fransız mizah dergisi charlie hebdo'nun yayımladığı hz. muhammed karikatürlerini protesto etmek için yapılması kararlaştırılan gösterileri yasakladı.

sosyal paylaşım siteleri kanalıyla cuma günü namaz çıkışı yürüyüş çağrıları olduğunu doğrulayan içişleri bakanlığı, yayınladığı bildiride, bazı grupların şiddet eylemlerinde bulunmak için bu gösterileri kullanma niyeti taşıdıklarına dair bilgiler bulunduğunu duyurdu.

bakanlık, 'kamu güvenliğini korumak' amacıyla gösterilerin yapılmasına yasak koyulduğunu bildirdi.

tunus din işleri bakanlığı ise, aynı gün fransız dergisindeki sorumluların yargılanması çağrısında bulundu. bakanlık, islami ve diğer kutsalları koruyacak, uyruğu ve sıfatı ne olursa olsun bu kutsallara saldıranları cezalandıracak yerel ve uluslararası bir yasa çıkarılmasını istedi.

tunuslu yetkililer, kapılarını perşembe gününden itibaren üç gün kapattığını açıklayan fransa büyükelçiliği de dahil birçok batılı elçiliğin çevresinde güvenlik önlemlerini arttırdı.

charlie hebdo'nun kapağındaki karikatürde, aşırı muhafazakar bir yahudi, bir müslümanın oturduğu tekerlekli iskemleyi iterken görülüyor ve başlıkta 'dokunulmazlar' yazıyor. dergi hz. muhammed'i tasvir eden çıplak bir karikatüre de yer veriyor.

dergi yönetimi söz konusu karikatürleri 'müslümanların masumiyeti' adlı tartışmalı filme radikal islamcıların verdiği tepkiyi protesto için yayınladığını açıklamıştı.

şiddet içerikli gösteriler

abd'de çekilen ve hz. muhammed’i hedef alan 'müslümanların masumiyeti' adlı filme yönelik  tunus'ta şiddet içeren gösteriler düzenlenmişti. 

tunus'ta cuma namazı sonrası düzenlenen gösteriler şiddete dönüşmüş, abd büyükelçiliği'ni hedef alan binlerce kişi, binanın giriş kapısını ve duvarları aşarak ofislerin bulunduğu bölüme saldırmıştı. 

bunun üzerine polis, kalabalığı kontrol etmek için havaya ateş açmış; olaylarda en az iki kişi ölmüş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

protestocular, mısır doğumlu abd vatandaşı nakoula basseley nakoula'nın senaristliğini, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği iddia edilen 'müslümanların masumiyeti' adlı yapımda hz. muhammed'in 'dolandırıcı' ve 'kadın avcısı' olarak yansıtılmasına tepki göstermişti.

muhafakar eylemler arttı

ülkedeki şiddet olayları ise en nahda'yı zor durumda bırakıyor. arap baharı'nın başladığı tunus’ta geçen yılki devrim sonrası hükümet ve toplum içinde islam’ın yeriyle ilgili tartışmalar yaşanmıştı. bu konu tunus siyasetinde bölünmeye yol açan konuların başında geliyor. 

son aylarda da ülkede aşırı muhafazakarların eylemleri artmıştı. selefiler geçen ay en az iki kasabada barlara ve alkol satan dükkanlara saldırmış, polisle saldırganlar arasında çatışmalar çıkmıştı. hükümet, olayın faillerinin cezalandırılacağı sözü vermişti.  

çatışmalar öncesi ise el kaide lideri eymen ez zevahiri, en nahda'nın islam'a ihanet ettiğini söylemişti.

tunus’ta aralık 2010’da başlayan demokrasi yanlısı gösteriler sonucu rejim devrilmiş, ekim 2011'de gerçekleşen demokratik seçimlerin ardından ülkede 'ılımlı islamcı' en nahda partisi zafer kazanmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;