Tunus Devrimi

Tunus'ta koalisyon anlaşması

En Nahda Partisi ve iki koalisyon ortağı, yeni hükümetin başbakanını, cumhurbaşkanı ve meclis başkanını belirledi.

Konular: Arap Baharı

Haberin Öne Çıkanları

İlk demokratik seçim

Laikler endişeli

Ekim ayı sonunda gerçekleşen Tunus tarihinin il demokratik seçimlerinde, 4 milyon 400 kayıtlı seçmen oy kullanmıştı. [Reuters]

İsyanın ilk durağı

orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, tunus’ta başlamıştı. genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede 2010'un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu. isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynelabidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı. 

tunus'ta seçimlere katılan 80 siyasi parti arasından sıyrılarak 217 üyeli ulusal kurucu meclis’e giren partilerden üçü arasında yeni hükümet için mütabakat sağlandı. reuters haber ajansı, oy çoğunluğuna sahip olan ennahda partisi ve iki ortağının hükümetin üç önemli pozisyonuna kimlerin geleceğine karar verdiğini duyurdu. 

anlaşmaya göre, en nahda partisi genel sekreteri hamadi cibali başbakan, laik cumhuriyet kongresi partisi'nin lideri moncef marzouki cumhurbaşkanı, ettakatol partisi lideri mustafa bin cafer ise meclis başkanı olarak görev yapacak. ismi açıklanmayan bir kaynağa göre, taraflar prensipte anlaştı, resmi açıklama ise bir kaç gün içinde yapılacak. 
 
laikler endişeli 
 
tunus’ta ekim ayı sonunda ülke tarihinin il demokratik seçimleri gerçekleşmişti. 80 siyasi partiden 11 bin aday, 217 üyeli ulusal kurucu meclis’e girebilmek için mücadele vermiş ve 4 milyon 400 kayıtlı seçmen oy kullanmıştı. en nahda partisi ise en çok oyu alan parti olmasına rağmen koalisyon hükümeti kurmaya zorlanmıştı. 
 
tunuslu laikler, seçimlerle beraber iktidara gelen islamcı partinin, özgür yaşam tarzlarının tehdit altında olduğu görüşünde. iddiaları yalanlayan en nahda partisi lideri raşid gannuşi, halka islama uygun bir yaşam biçimini empoze etmeye çalışmayacakları öne sürüyor.
 
gannuşi ayrıca, tunus halkına alkol yasağı getirmeyeceklerini ve kadınların akdeniz sahillerinde bikini giymesini yasaklamayacakları sözünü veriyor. 
 
gannuşi'nin hükümette resmi bir rolü yok. ancak analistler, parti liderinin bir sonraki seçimde devlet başkanlığı için yarışacağını savunuyor. 
 
kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;