Tunus Devrimi
Tunus'ta siyasi kriz derinleşiyor
Başbakan Cibali, teknokrat hükümeti kuramadığı takdirde istifa edeceğini açıkladı, Cumhuriyetçi Kongre Partisi'nin üç bakanı hükümetten çekilme kararı aldı.
Haberin Öne Çıkanları
Yeni kabine bir haftaya
Tepki sürüyor
İsyanın ilk durağı

tunus'ta muhalif siyasetçi şükrü beliyd'in suikast sonucu öldürülmesinin ardından başlayan hükümet krizi derinleşiyor. cumhurbaşkanı munsif marzuki'nin cumhuriyet için kongre partisi'nin (cpr), üç bakanı hükümetten çekilme kararı aldı.
bakanların çekilme sebebi, kabinede yapılması istenen değişikliğin gerçekleşmemesi olarak gösterildi.
artan gerilim için tek çözümün teknokrat hükümet olduğunu söyleyen başbakan hamadi cibali'nin bu önerisi kendi partisi nahda tarafından reddedilmişti. cibali, teklifinin tüm partiler tarafından kabul edilmemesi halinde istifa edeceğini açıklamıştı.
teknokrat hükümet konusunda başta nahda olmak üzere parlamentodaki pek çok partiyle anlaşmazlığa düştüğü söylenen cibali, en geç hafta ortasında yeni kabineyi sunacağını belirtmişti.
merkez sol partnin lideri marzuki, geçen aralık ayında hükümete kabinede değişiklik yapması çağrısında bulunmuştu.
nahda'ya destek verildi
başkent tunus'tan bildiren al jazeera muhabiri hashem ahelbarra'nın bildirdiğine göre, "nahda'nın cibali'nin teklifine karşı çıkmasının ardında en büyük sebep, geçiş döneminin ülkenin geleceği için oldukça kritik bir dönem olduğunu düşünmeleri. parti, anayasa taslağı hazırlanacağı ve seçimler için nihai kararın verileceği dönemde teknokrat bir yapı istemiyor."
ahelbarra'nın aktardığına göre,, nahda'nın teklifi reddetmesinin de ülkeyi daha büyük bir belirsizliğe sürükleyebilir.
tunus’ta, suikast sonucu yaşamını yitiren solcu muhalefet lideri şükri beliyd’in cenaze töreninden bir gün sonra, iktidardaki islamcı nahda partisinin destekçileri başkentte toplanmıştı.
kalabalık, "halk hala ennahda'yı istiyor", "devrim devam ediyor" sloganlarının atıldığı gösteride fransa karşıtı pankart ve sloganlar taşımıştı. .
isyanın ilk durağı
orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, tunus’ta başlamıştı. genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede 2010'un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu.
isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynel abidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı.
tunus’ta 2011 yılı ekim ayında düzenlenen ülke tarihinin il demokratik seçimlerinde islamcı nahda partisi sandıktan galip çıkmış ve hükümeti kurmuştu. aynı yılın aralık ayında ise, bin ali'nin devrilmesinden sonra ilk cumhurbaşkanı seçimi yapılmıştı.
tunus kurucu ulusal meclisi, bu göreve cumhuriyet kongresi partisi lideri munsif marzuki'yi seçmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar