Tunus Devrimi
Tunus'ta yeni hükümet yemin etti
Ali Ureyd'in liderliğindeki kabine güvenoyunun ardından cumhurbaşkanının önünde yemin ederek göreve başladı.
Haberin Öne Çıkanları
Protestocu genç öldü
Cumhurbaşkanı 'sabır' istedi
139 vekilden destek

muhalif siyasetçi şükrü beliyd’in öldürülmesinin siyasi krize yol açtığı tunus'ta yeni hükümet meclisten güvenoyu aldıktan sonra başkent tunus'taki kartaca sarayı'nda cumhurbaşkanı munsif marzuki'nin önünde anayasal yeminini etti.
aynı gün ülkedeki işsizliği protesto etmek amacıyla kendini yakan sigara satıcısı adil hadri kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesi, kendini yakarak tunus'ta devrime giden yolu başlatan muhammed buazzizi'yi hatırlattı.
cumhurbaşkanı munsif marzuki yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada, “sabrının sonuna gelen ve ufukta hiç ışık göremeyen bütün umutsuz genç insanlara sesleniyorum; aynı şekilde hayatını kaybeden genç arkadaşımızı unutmadık” dedi.
yeni hükümetin 30 yıldır devam eden yoksulluk ve işsizlik problemlerini çözecek sihirli bir değneği olmadığını söyleyen marzuki, halka sabırlı olmaları konusunda çağrıda bulundu.
cumhurbaşkanı destekliyor
eski içişleri bakanı ali ureyd'in kurduğu hükümete, başbakanın mensubu olduğu nahda hareketi'yle birlikte, liberal ettakatol partisi ve cumhurbaşkanı marzuki'nin liderliğini yaptığı merkez soldaki cumhuriyetçi kongre partisi de destek veriyor.
ureyd hükümeti tunus kurucu meclisi'nde çarşamba günü 45'e karşı 139 oyla güvenoyu almıştı. oylamaya 217 milletvekilinden 197'si katıldı. 13 milletvekili ise çekimser oy kullanmıştı.
yeni hükümette dışişleri, içişleri ve savunma bakanları bağımsız kişilerden seçildi.
hükümet programını kurucu meclis'e sunan ureyd, ülkenin kalkınması ve güvenliğinin sağlanması üzerinde yoğunlaşacaklarını belirtti. ureyd, "kanunlar çerçevesinde şiddet ve 'terör' olaylarını engellemek için bütün ihlallere karşı koymaya hazırız" demişti.
tunus başbakanı, ekim ayı sonunda ya da kasım ayı başında parlamento seçimlerinin yapılabilmesi için uzlaşı sağlamaya çalışacaklarını söylemişti.
ureyd ayrıca sekteye uğrayan kalkınma projelerini uygulamaya koyma ve yeni yatırım alanları açma sözü vermişti.
ülkenin sol kesimden gelen önde gelen muhalif siyasetçilerinden şükrü beliyd'in 6 şubat'ta öldürülmesinin ardından, eski tunus başbakanı hamadi cibali'nin ‘teknokrat hükümeti’ kurma girişimi mensubu olduğu nahda hareketi'nden destek görmemişti. özellikle de gannuşi'nin girişime karşı çıkması sonrası cibali istifa etmişti.
isyanın ilk durağı
orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, 2010 yılının aralık ayında tunus’ta başlamıştı.
muhammed buazzizi adlı genç bir seyyar satıcı, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakmıştı. bu olay sonrası ülkede hayat pahalılığına ve işsizliğe tepki olarak isyan çıkmıştı. isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynel abidin bin ali, suudi arabistan'a kaçmıştı.
tunus’ta 2011 yılı ekim ayında düzenlenen ülke tarihinin ilk demokratik seçimlerinde islamcı nahda hareketi sandıktan galip çıkmış ve hükümeti kurmuştu.
aynı yılın aralık ayında ise bin ali'nin devrilmesinden sonra ilk cumhurbaşkanı seçimi yapılmıştı. tunus kurucu meclisi, bu göreve munsif marzuki'yi seçmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar