Kürt sorunu
Türk ve Akat, Öcalan'la görüştü
İmralı'da PKK lideri Öcalan ile MİT arasındaki görüşme trafiğini Kürt siyasetçilerin adayı ziyareti izledi, milletvekilleri basın toplantısı düzenleyecek.
Haberin Öne Çıkanları
Henüz açıklama yok
Bir numaralı gündem
Muhalefet tepkili

yeni yıla ülkenin gizli servisi milli istihbarat teşkilatı (mit) ve marmara denizi'ndeki imralı'da ömür boyu hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan'ın çözüm için buluştuğu haberleriyle giren türkiye'de, adada kritik bir buluşma daha gerçekleşti. kürtlerin ağırlıklı temsil edildiği bdp'nin milletvekili ayla akat ile bdp'nin desteğine sahip bağımsız milletvekili ahmet türk perşembe günü öcalan'la görüştü.
2011 yazından bu yana avukatlarıyla görüştürülmeyen ve birkaç kez kardeşiyle görüşmesine izin verilen pkk liderinin, örgütün silah bırakması ve kürt sorununun çözümü için neler söylediği henüz bilinmiyor ancak al jazeera muhabiri gonca şenay, milletvekillerinin ankara'da birkaç gün içinde bir basın toplantısı düzenleyeceklerini aktarıyor.
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan’ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan, pazartesi günü istihbarat birimlerinin öcalan'la buluştuğunu açıklamıştı.
bir numaralı gündem oldu
imralı'daki randevunun ankara'daki en yetkili ağızlardan doğrulanması üzerine, türkiye'de yayımlanan gazeteler sayfalarını hafta başından bu yana görüşmeye ayırıyor.
gazetelere yansıyan haberlerde, öcalan'la bizzat mit müsteşarı hakan fidan'ın birkaç kez görüştüğü ve imralı adasında iki gün kaldığı gibi bilgiler yer alıyor. ankara yönetimi veya istihbarat servisi henüz bu bilgileri doğrulamadı.
bdp'den ilk tepki
mit-öcalan görüşmelerine bdp'den ilk tepki, partinin en yetkili ağzı selahattin demirtaş'tan perşembe günü gelmişti. pkk'ya yakınlığıyla bilinen fırat haber ajansı'na (anf) yaptığı açıklamada öcalan'ın merkezinde olduğu bir müzakereyi destekleyeceklerini dile getiren eş başkan demirtaş, hükümetin açıklamalarının kendilerini bağlamadığını ancak pkk liderinin dışarıya açıklama göndermesini dikkate alacaklarını vurgulamıştı.
öcalan'ın istemesi halinde müzakere sürecinde yer alabileceklerini de aktaran demirtaş, adadaki tecridin yakın zamanda kaldırılacağına inandıklarını da ifade etmişti.
kılıçdaroğlu: kaygılıyız
imralı görüşmelerine ana muhalefet partisi chp'den de ilk yorum perşembe günü gelmişti.
milliyet gazetesine konuşan genel başkan kemal kılıçdaroğlu, "önyargılı değiliz. kaygılarımız var. kaygılarımızın temeli de hükümetin bu konuda tutarlı bir politikası olmaması. örneğin, ‘biz görüşmüyoruz, devlet görüşüyor’ diyorlar. be hem doğru değil hem ahlaki değil. o zaman, yolları devlet yapıyor ama ‘biz yapıyoruz’ diyorsunuz. 'mücadele ediyoruz, müzakere değil’ diyordunuz, müzakere ettiğiniz ortaya çıktı. pekala müzakere ediyorsunuz. halka doğruları söylemeyenin terörle mücadele veya müzakere konusunda güçlü bir inisiyatifi olmadığını kabul etmemiz gerekiyor" demişti.
ülkedeki milliyetçi kesimi temsil eden mhp ise görüşmelere karşı çıkıyor.
perşembe günü gazetecilerin karşısına çıkan partinin grup başkanvekili oktay vural, ''devleti temsil eden hükümet, bugün pkk ve öcalan'ın ipine sarılarak türkiye'yi idare etmeye çalışmakta ve kendisine oy veren milyonlarca insanın egemenlik ve iradesini yok saymaktadır'' dedi.
açılım ve oslo
29 yıldır savaştığı pkk'yla çeşitli zamanlarda temas kuran ankara yönetiminin son yıllardaki en büyük hamlesi, üç yıl önce norveç'in başkenti oslo'da yapılan görüşmeler olmuştu. örgütün avrupa'daki yöneticileriyle mit müsteşarı fidan'ın da bulunduğu ekibin randevusu, ses kaydının internete sızdırılmasıyla ortaya çıkmıştı.
türkiye'yi 11 yıldır yöneten akp iktidarı, 2009 yılında 'kürt açılımı' ilan etmiş ve bir grup pkk'lı sembolik olarak irak'tan türkiye'ye gelmişti. habur sınır kapısı'ndaki karşılamada ortaya çıkan görüntüler açılıma darbe vurmuş, peşinden ülkenin orta kesiminde yer alan tokat'ta altı askerin yaşamını yitirdiği saldırı gerçekleşince ankara'da kırılma yaşanmıştı.
saldırıyla aynı günlerde kürtlerin ağırlıkta olduğu demokratik toplum partisi (dtp) için kapatma kararı verilirken, eylül 2010'da gerçekleşen anayasa referandumu yeniden açılımı gündeme getirse de 11 haziran 2011 seçimlerinden hemen sonra gerçekleşen diyarbakır silvan saldırısı açılımı fiilen bitirdi. 13 askerin hayatını kaybettiği saldırı sonrası devam eden aylarda ve 2012 yılında ordu birlikleri ile pkk'lılar arasında çok sayıda çatışma gerçekleşti.
bir yandan iddianameye göre pkk'yı da kapsayan çatı örgütü kürdistan toplulukları birliği'ne (kck) yönelik soruşturmada yüzlerce kişinin tutuklandığı soruşturma sürerken, bdp ülkenin güneydoğusundaki illerde sivil itaatsizlik eylemleri düzenledi.
avukatlarıyla görüşmesine izin verilmeyen öcalan'ın tecridinin sona erdirilmesi ve mahkemelerde anadilde savunma yapılması talepleriyle 12 ekim 2012 tarihinde başlatılan pkk ve kck'lı mahkumların açlık grevi ise, geçtiğimiz yıl kasım ayında pkk liderinin devreye girmesiyle sona ermişti.
türkiye'deki kürtlerin bağımsızlığı için mücadele ettiğini söyleyen ve 2012 yılında silahlı eylemlerini de artıran örgüt, yol kesme ve sivilleri kaçırma gibi eylemlere de yöneldi.
pkk, türkiye, ab ve abd'nin 'terör örgütü' listesinde bulunuyor. örgüt ve ordu birlikleri arasında 29 yıldır devam eden çatışmalarda, çoğunluğu kürt 40 binden fazla insan hayatını kaybetti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar