Ortadoğu
Türkiye sınırında hava saldırısı
Rejim güçlerinin Suriye'nin kuzeyinde yer alan Ra'sulayn'daki bombardımanında en az yedi kişi yaşamını yitirdi, onlarca yaralı Ceylanpınar'a sığındı.
Haberin Öne Çıkanları
'15 ev isabet aldı'
Ceylanpınar sarsıldı
Bir günde 9 bin kişi

suriye'de muhalifler ve ordu birlikleri arasında şiddetli çarpışmaların yaşandığı ra'sulayn kentinde pazartesi sabah gerçekleşen hava saldırısı, sınırın hemen kuzeyindeki türkiye'nin ceylanpınar ilçesini de sarstı. rejime ait uçakların attığı bombalar sonucu yaralanan suriyeliler, sınırı geçerek tedavi için türkiye’ye getiriliyor. şanlıurfa'ya bağlı ilçedeki hastaneden bildiren al jazeera muhabiri gizem yarbil, saldırıda altı suriyelinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda suriyelinin ise yaralı olduğunu bildirdi.
al jazeera yayınına bağlanan muhalif abdu abdulhak'a göre, bombardımanda ra'sulayn'da 15 civarında ev isabet aldı, evlerin arasından dört kişinin cesedi çıkarıldı. abdulhak, yaralıların 200 metre uzaklıktaki türkiye sınırına taşındığını, yüzlerce insanın sınırı geçmek için sınıra yığıldığını aktardı.
gizem yarbil'in verdiği bilgiye göre, ceylanpınar'a getirilen çok sayıda yaralıdan durumu ağır olan sekizi şanlıurfa merkezdeki hastanelere sevk edildi.
sabah saatlerinde başlayan hava saldırısı gün içinde aralıklarla sürüyor. al jazeera muhabiri yarbil, ikinci bir saldırının ardından en az bir kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve yine birçok yaralının hastanelere taşındığını aktardı.
reuters ve afp haber ajansları suriye insan hakları gözlemevi'ne dayandırarak ra'sulayn'daki saldırılarda ölenlerin sayısını 12 olarak verdi.

şarapnel parçaları ceylanpınar'a sekti. [aa]
belediye hoparlöründen yapılan anonslarda, insanların sınır hattına yaklaşmamaları istendi. polis ekipleri, sınır üzerinde toplananları dağıtmak için tazyikli suyla müdahale etti.
ceylanpınar'da gerilimli anlar yaşanırken, reuters haber ajansı, suriye jetlerinden birinin bir noktada türkiye hava sahasına girdiğini bildiriyor.
nato: türkiye'yi savunuruz
saldırı yalnızca türkiye'de değil, dünyada da yankı buldu. nato genel sekreteri anders fogh rasmussen, ittifakın türkiye’yi korumak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.
çek cumhuriyeti’nin başkenti prag’da bulunan rasmussen, "türkiye’yi koruyabildiğimizden ve savunabildiğimizden emin olmak için gerekli her planı yapıyoruz. bu yolların caydırıcı olmasını ve türkiye’ye saldırıların meydana gelmemesini umuyoruz” diye konuştu.
kürt bayrağı astırılmadı
suriye'nin başkenti şam’a 600 kilometre uzaklıktaki ra'sulayn, ülkenin kuzeydoğusunda petrol üreten hasaka eyaletinin parçası. bölgede suriye’nin kürt azınlığı yoğun olarak yaşıyor.
al jazeera diyarbakır muhabiri mahmut bozarslan ise, çatışmaların merkezi ra’sulayn’da kürt bayrağı açmak isteyen bir gruba, orduyla çarpışan özgür suriye ordusu (öso) tarafından izin verilmediğini bildirdi.
isyanın başından beri muhaliflere mesafeli duran suriyeli kürtler, öso’nun esad’ın devrilmesinin ardından kürt bölgelerinden çekilmemesinden endişe ediyor.
24 saatte 9 bin sığınmacı
saldırılar 20 ay önce isyanın başlamasından bu yana gerçekleşen en büyük sığınmacı akınına yol açtı. geçtiğimiz hafta şiddetin arttığı suriye'de, sadece 24 saat içinde 9 bin sığınmacı sınrı geçerek türkiye'ye sığındı. türkiye’deki suriyeli mülteci sayısı 120 bine yaklaştı.
sınır kentlerindeki suriyeli mültecileri geçici konutlar ve çadırlarda ağırlayan ankara yönetimi, mülteci sayısının 100 bini bulması halinde uluslararası toplumun bu yükü hafifletecek önlemler almasını istiyordu.
türkiye’nin talepleri arasında suriye üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve sınırda silahsız tampon bölge oluşturularak mültecilerin burada barındırılmasıydı.
ankara karşılık vermişti
geçtiğimiz aylarda suriye'deki çatışmalar türkiye'nin sınır bölgelerine de yansımıştı. sınırda yer alan şanlıurfa'ya bağlı akçakale ilçesine 3 ekim tarihinde düşen havan mermisi ikisi kadın üçü çocuk beş sivilin yaşamını yitirmesine neden olmuştu.
radarla tespit ettiği askeri hedeflere misillemede bulunduğunu duyuran ankara yönetimi, 4 ekim tarihinde de suriye topraklarına girme yetkisi veren tezkereyi meclisten çıkarmıştı. türkiye'nin hatay ilinin bazı ilçeleri de yine havan mermilerine hedef olmuş, bu bölgelerde eğitime geçici olarak ara verilmişti.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
ülkedeki gelişmeleri izleyen insan hakları gözlemevi'ne göre suriye'deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık sekiz bini güvenlik görevlisi olmak üzere 35 bini geçti.
'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise 'silahlı isyancılar temizleninceye dek' askeri operasyonların süreceğini belirtiyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar