Türkiye

Polis Taksim'e geçit vermedi

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için Beşiktaş'tan yürüyüşe geçmeye çalışan gruplara polis müdahale etti. İstanbul Valiliği, 203 kişinin gözaltına alındığını, 6 emniyet mensubu ve 18 göstericinin yaralandığını açıkladı. Kapalı olan Taksim Meydanı saat 22.05'te araç trafiğine açıldı.

Konular: Türkiye
1 mayıs'ı kutlamak için taksim'e gitmek isteyen ve beşiktaş'taki buluşma noktasına ulaşmaya çalışan gruplara polis izin vermedi. beşiktaş'taki gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. grup ara sokaklara dağıldı. arbede ara sokaklarda sürdü.
 
bunun öncesinde fulya'da da ara sokaklarda da havai fişek ve taş atan gruba, polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 
 
sabah saatlerinde de birleşik haziran hareketi'nden kişilerin arasında olduğu bazı gruplara polis zincirlikuyu-yıldız yokuşu arasında biber gazıyla müdahale etti. taksim meydanı'nda ise bir otelden çıkan 30 kişilik grup, polis barikatını aşarak cumhuriyet anıtı'na ulaştı. grup polisin müdahalesiyle meydandan uzaklaştırıldı.
 
istanbul valiliği 203 kişinin gözaltına alındığını, 6 emniyet mensubu ve 18 göstericinin yaralandığını açıkladı.
saat 16:00 itibariyle müdahalenin olduğu beşiktaş'ta trafik açıldı.
taksim meydanı ise saat 22:05 itibariyle trafiğe açıldı.
valilikten yapılan açıklamada ayrıca, "yapılan çalışmalar neticesinde saat 16.00 itibariyle 2 adet ses bombası, 1 adet silah, 54 adet molotof kokteyli, 5 adet havai fişek rampası, 6 adet sapan, 6 adet maske, 1 adet telsiz ve 1 adet kar maskesi ele geçirilmiştir" denildi.

devrimci işçi sendikaları konfederasyonu (disk) başta olmak üzere bazı işçi ve memur sendikalarının 1 mayıs işçi bayramı'nı kutlamak istediği taksim meydanı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da valilik tarafından gösterilere kapatıldı. istanbul valisi vasip şahin, 1 mayıs kutlamaları için yenikapı'daki miting alanını adres gösterdi.

valilik sadece kazancı yokuşu'nda sembolik bir anmaya izin veriyor. 1 mayıs 1977'de hayatını kaybedenler yokuşa karanfil bırakılarak anılacak.

disk başkanı kani beko, üyelerinin beşiktaş'a gelmesinin engellendiğini söyledi.

izinli gruplar anma yaptı

türk-iş heyeti kazancı yokuşu'na saat 8:30 sıralarında karanfil bıraktı, açıklama yaptı. heyet daha sonra da cumhuriyet anıtı'na çelenk bıraktı. beşiktaş belediye başkanı murat hazinedar da saat 06:30 sıralarında bir grup zabıta görevlisiyle taksim meydanı'daki anıta çelenk koydu.

izin verilen gruplar aralıklarla anıta çelenk koyabildi.

şişli camisi'nin duvarına, "işçi bayramınızı kutlar, allah rızası için tarihi cami duvarlarına yazı yazılmamasını rica ederiz" yazılı pankart asıldı.

Şişli Camisi'nin duvarına bu pankart asıldı.
[[Fotoğraf: AA]]

yoğun güvenlik önlemleri

istanbul emniyeti 1 mayıs'a özel olarak kent genelinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. 10 bin polis görev yaptı. şehir dışından da yaklaşık 1500 polis uçaklarla istanbul'a geldi. taksim meydanı’nda yaya ve araç trafiğine izin verilmedi. taksim ve çevresine de kimse yaklaştırılmadı. her taraf polis bariyerleriyle kapatıldı. meydan girişinde polis kontrol noktaları oluşturdu.

meydana çıkan tarlabaşı bulvarı, gümüşsuyu, sıraselviler, mete caddesi, gezi parkı kavşağı ve istiklal caddesi ile şişli’deki disk genel merkezi önü, beşiktaş meydan ve dolmabahçe’de ani müdahale timleri hazır bekledi. bu noktalarda tazyikli su sıkabilen dev tanklara sahip toma araçları bekletildi. polis helikopterleri havadan taksim meydanı'nı alanı takip etti.

bakırköy ve kadıköy'de de kutlamalar yapıldı.

kamuoyunda uzun süre tartışılan ve meclis'ten kavga gürültü içinde geçen iç güvenlik yasasının ardından bu yıl ilk kez 1 mayıs kutlamaları yapıldı. yasa polise geniş yetkiler veriyor.

taksim'e çıkan yollar kapalı

güvenlik önlemleri kapsamında taksim'e çıkan tüm yollar kapatıldı. metrobüs sadece beylikdüzü-cevizlibağ arasında sefer yaptı. söğütlüçeşme-cevizlibağ seferleri yapılmadı. böylece metrobüsle anadolu-avrupa geçişi yapılamadı. 

hacıosman-taksim metro hattında seferler hacıosman-levent arasında yapılırken, levent-yenikapı arasında metro çalışmadı.

levent-yenikapı, kabataş-taksim ve füniküler seferleri de durduruldu. kadıköy'den beşiktaş ve kabataş'a vapur seferleri de iptal edildi. üsküdar-beşiktaş seferleri de durduruldu.

istanbul deniz otobüsleri'nin (ido) sirkeci-harem arabalı vapur seferleri de karşılıklı iptal edildi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;