Ortadoğu
Türkiye'den resmi Patriot talebi
Ankara yönetimi, Suriye sınırına füze savunma sisteminin kurulması için NATO'ya başvurdu, birlik isteğin 'gecikmeksizin' yanıtlanacağını duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Üç ülke sahip
Davutoğlu açıklamıştı
İlişkiler koptu

türkiye, suriye sınırına patriot savunma sisteminin kurulması için nato’ya resmen başvurdu. nato’dan yapılan açıklamada ankara’nın talebinin gecikme yaşanmadan değerlendirileceği bildirildi.
türkiye başbakanlık enformasyon dairesi başkanlığı'ndan yapılan açıklamada suriye’de devam etmekte olan krizin ulusal güvenliğimize oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında hazırlanan talebin nato'ya iletildiği belirtildi.
açıklamada, nato konseyi'nin en kısa sürede talebi değerlendirmek üzere toplanacağı kaydedildi.
davutoğlu açıklamıştı
türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, salı günü yaptığı açıklamada suriye sınırına patriot füzelerinin yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini açıklamıştı.
davutoğlu, söz konusu adımın savunma amaçlı bir tedbir olduğunu vurgulayarak, "bu ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini teminat altına alınması yönünde bir adımdır" dedi.
yerden havaya atılan patriot füzeleri, hem saldırı amaçlı füzelere, hem de uçaklara karşı savunma amaçlı olarak kullanılıyor.
şu an için kullanıma uygun patriot'a yalnızca abd, hollanda ve almanya sahip durumda.
ilişkiler koptu
ankara, rejim güçleri ile silahlı muhalifler arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmiş durumda. türkiye hükümeti, birçok kere çeşitli yetkili ağızlardan devlet başkanı beşşar esed liderliğindeki rejime sert eleştirilerde bulunmuş ve uluslararası toplumu suriye’deki krizle ilgili olarak harekete geçmeye çağırmıştı.
suriye'den ateşlenen top mermileri, ekim ayı başında türkiye'nin şanlıurfa kentinin akçakale ilçesinde beş sivilin ölümüne yol açmıştı. türk ordusu, bu olay sonrasında çeşitli kereler, sınır ötesi hedefleri top ateşiyle vurmuştu.
şam yönetimi, haziran ayında da bir türk savaş uçağını düşürmüştü.
suriye'de, mart 2011'de demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
ülkedeki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, 35 bini geçti.
'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin güvenlik görevlisinin öldüğünü ve silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar