Ortadoğu

Türkiye'den resmi Patriot talebi

Ankara yönetimi, Suriye sınırına füze savunma sisteminin kurulması için NATO'ya başvurdu, birlik isteğin 'gecikmeksizin' yanıtlanacağını duyurdu.

Konular: Türkiye, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Üç ülke sahip

Davutoğlu açıklamıştı

İlişkiler koptu

Şu an için kullanıma uygun Patriot'a yalnızca ABD, Hollanda ve Almanya sahip durumda. [AFP]

Dayanak 5. Madde

türkiye, haziran ayında bir savaş uçağının suriye tarafından düşürülmesi ve ekim ayında sınırın diğer tarafından gelen top ateşi sonucu beş vatandaşının öldürülmesi üzerine, nato antlaşması’nın üye ülkeler arasında istişareler yapılmasını öngören 4. maddesi’ni harekete geçirmişti. ankara, antlaşma’nın, bir saldırı veya saldırı tehdidine karşı nato üyelerinin savunulmasına imkan veren 5. maddesi’ne ise henüz başvurmuş değil.

türkiye, suriye sınırına patriot savunma sisteminin kurulması için nato’ya resmen başvurdu. nato’dan yapılan açıklamada ankara’nın talebinin gecikme yaşanmadan değerlendirileceği bildirildi. 

türkiye başbakanlık enformasyon dairesi başkanlığı'ndan yapılan açıklamada suriye’de devam etmekte olan krizin ulusal güvenliğimize oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında hazırlanan talebin nato'ya iletildiği belirtildi.

açıklamada, nato konseyi'nin en kısa sürede talebi değerlendirmek üzere toplanacağı kaydedildi.

davutoğlu açıklamıştı

türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, salı günü yaptığı açıklamada suriye sınırına patriot füzelerinin yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini açıklamıştı.

davutoğlu, söz konusu adımın savunma amaçlı bir tedbir olduğunu vurgulayarak, "bu ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini teminat altına alınması yönünde bir adımdır" dedi.

yerden havaya atılan patriot füzeleri, hem saldırı amaçlı füzelere, hem de uçaklara karşı savunma amaçlı olarak kullanılıyor.

şu an için kullanıma uygun patriot'a yalnızca abd, hollanda ve almanya sahip durumda.

ilişkiler koptu

ankara, rejim güçleri ile silahlı muhalifler arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmiş durumda. türkiye hükümeti, birçok kere çeşitli yetkili ağızlardan devlet başkanı beşşar esed liderliğindeki rejime sert eleştirilerde bulunmuş ve uluslararası toplumu suriye’deki krizle ilgili olarak harekete geçmeye çağırmıştı.

suriye'den ateşlenen top mermileri, ekim ayı başında türkiye'nin şanlıurfa kentinin akçakale ilçesinde beş sivilin ölümüne yol açmıştı. türk ordusu, bu olay sonrasında çeşitli kereler, sınır ötesi hedefleri top ateşiyle vurmuştu.

şam yönetimi, haziran ayında da bir türk savaş uçağını düşürmüştü.

suriye'de, mart 2011'de demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

ülkedeki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, 35 bini geçti.

'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin güvenlik görevlisinin öldüğünü ve silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;