Ukrayna

Ukraynalı esirler caddede yürütüldü

Rusya yanlısı milisler, esir Ukraynalı askerleri Donetsk caddelerinde yürüterek teşhir etti. Ukrayna ordusunun kayıpları 11 Ağustos’tan bu yana büyük artış gösterdi.

Konular: Ukrayna, Rusya, Avrupa
Yürüyüş, her yönüyle 1944 yılında Moskova'da Nazi esirlerinin yürütülmesine benzetilmek istendi. [Fotoğraf:CHA]

ukrayna’nın sovyetler birliği’nden 1991’de ayrılışının kutlandığı 24 ağustos bağımsızlık gününde, rusya yanlısı ayrılıkçı milisler esir aldıkları ukrayna askerlerini donetsk kentinin ana caddesinde  yürüttü.

esirlerin yürüyüşü tıpkı ikinci dünya savaşı’nda moskova’da, kızıl meydan’da esir nazi askerlerinin yürümesine benzedi.

silahlı milislerin eşliğinde yürüyen esirlere cadde kenarındaki bazı donetskliler, “naziler”, ve “alçaklar” diyerek bağırdı.

esirlerin arkasından kamyonun caddeyi suyla yıkaması da 1944 yılında da kızıl meydan’da nazi esirlerinin yürümesinin arkasından yapılan işlemin aynısıydı.

bölgeden canlı yayın yapan lifenews muhabiri, caddenin yıkanmasının düşman askerlerinin caddeleri kirletmesini sembolize ettiğini söyledi.

ukrayna ordusundan ele geçirilen askeri mühimmat da bu gösteride sergilendi. bölge halkı tank ve ağır silahlar önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. bazıları da ukrayna bayraklarını ayakları altına alarak ezdi.

nazi kurbanları hatırasına dikilen anıtın yakınında gerçekleşen etkinlikte ise gökyüzüne siyah balonlar bırakıldı. ayrılıkçı kent yönetimi kiev yönetiminin bağımsızlık günü kutlaması kapsamındaki tüm etkinlikleri de iptal etti.

Donetsk şehrinde teşhir edilen esir Ukrayna askerleri
[[Fotoğraf:CHA]]
ukrayna’nın kayıpları artıyor

ukrayna ulusal savunma ve güvenlik konseyi, pazar günü yaptığı açıklamada ayrılıkçılarla gerçekleşen çatışmalarda şimdiye kadar 722 güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü duyurdu.

konseyin kayıplara dair en son açıklaması 11 ağustos’ta olmuş ve ölen asker sayısı 568 iç kuvvetler mensubu ve sınır güvenlik mensubu olarak duyurulmuştu. verilen sayılara göre ukrayna bu tarihten beri 154 güvenlik görevlisini kaybetmiş durumda.

ülkenin doğu bölgesinde 4 aydır devam eden iç savaşta birleşmiş milletler verilerine göre en az 2000 kişi hayatını kaybetti ve 5 binden fazla kişi yaralandı.

kaynak: reuters, cha
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;