Uludere soruşturması
'Uludere için onay Necdet Özel'den'
Genelkurmay Askeri Savcılığı, 34 köylünün hayatını kaybettiği bombardımanla ilgili takipsizlik kararında saldırı onayını Genelkurmay Başkanı'nın verdiğini belirtti.
Konular:
Türkiye
Haberin Öne Çıkanları
Takipsizlik kararı askeri savcılıktan
Savcı: Asker kusurlu değil
Uludereliler itiraz edecek

askeri savcılığın takipsizlik kararında saldırının gerçekleştirildiği 28 aralık 2011 tarihinde bombalama için yapılan hazırlıklara ayrıntısıyla yer verilirken, genelkurmay başkanı necdet özel’in operasyona evinden onay verdiği ifade edildi.
karar metninde yer alan ifade şu şekilde;
"genelkurmay ii’inci başkanı’nca konunun, onayını almak maksadıyla, milli güvenlik kurulu (mgk) toplantısı nedeniyle karargahta bulunmayan genelkurmay başkanı’na telefonla iletildiği, genelkurmay başkanı’nın tespitle ilgili bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istediği, haritanın çalışma ofisine gönderildiği, genelkurmay başkanı’nca hava harekatının yapılmasına onay verildiği, bu işlemlerin saat 20.00 civarında neticelendiği...”
şüpheliler ilk kez ortaya çıktı
soruşturmada şüpheli askerlerin isimleri de ilk kez öğrenilmiş oldu. takipsizlik kararında; askerler ilhan bölük, yıldırım güvenç, aygün eker, halil erkek ve ali rıza kuğu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
kararda, “tsk personelinin bahsi geçen tbmm ve bakanlar kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdikleri ve görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığının" anlaşıldığı belirtildi.
aileler itiraz edecek
yakınlarını kaybedenlerin avukatları karara askeri mahkemede itiraz edecek. itiraz reddedilirse, avukatlar, davayı anayasa mahkemesi'ne taşıyacak. davanın avrupa insan hakları mahkemesi'ne taşınması için ise iç hukuk yollarının tükenmesi gerekiyor.
özel yetkili savcılıktan, askeri savcılığa
28 aralık 2011’de meydana gelen olayda, diyarbakır’dan kalkan savaş uçakları, sınırdan geçen bir grubu bombaladı. bombardımanda 34 kişi öldü. önce ölenlerin pkk’lı olduğu açıklandı. ancak daha sonra kaçakçılık yapan gülyazı ve ortasu köylüleri olduğu ortaya çıktı.
olayın ardından diyarbakır özel yetkili cumhuriyet savcılığının soruşturma başlattı. soruşturma dosyası bir süre sonra görevsizlik kararıyla askeri savcılığı gönderildi. genelkurmay askeri savcılığı, yaklaşık 8 aydır olayı soruşturuyordu.
kaynak: al jazeera
Yorumlar