Ortadoğu

Ürdün'de boykot gölgesinde seçim

Müslüman Kardeşler ve dört küçük parti, seçim sistemini protesto ederek destekçilerine bugün sandığa gitmemeleri çağrısında bulundu.

Haberin Öne Çıkanları

150 sandalye var

Dört yıllığına seçilecekler

Bağımsızlar katılıyor

Ürdün'de muhalefet, temmuz ayında açıklanan yeni seçim sistemine tepkili. [Reuters]

ürdün'de halk, 150 sandalyeli alt kanadının üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti. ancak müslüman kardeşler ve dört küçük partinin boykotu yüzünden seçime sadece bağımsız adaylar katılıyor. 

müslüman kardeşler, ürdün’de en popüler parti olarak biliniyor. parti, özellikle kentlerde yaşayan yoksul filistinliler arasında destek görüyor. 

partinin boykotu nedeniyle seçimin kabile liderleri ve işadamları arasında geçeceği sanılıyor.

sandıkların sabah saat 07.00’de (tsi 06.00) açıldığı yaklaşık 6 milyon 800 bin nüfuslu ürdün'de 2 milyon 300 bin kadar seçmen var. güvenliğin sağlanması için 47 bin polis ve jandarma çeşitli seçim merkezlerinde konuşlanmış durumda.

ürdün'de seçimde yarışan 1425 adayın 191'i kadın. parlamentonun alt kanadında kadınlar için 15 koltuk ayrıldı.

ayrıca parlamentonun alt kanadında hristiyanlar, çerkezler ve çeçenler için de ayrılmış sandalyeler var. 

'tek aday tek oy'

ülkede temmuz ayında kabul edilen ''tek aday tek oy'' seçim sistemi ile seçmenler, bağımsız milletvekili adaylarına oy veriyor ve yalnızca bir oy kullanılıyor. sistem, hiçbir grubun mecliste çoğunluk sağlanmasına imkan tanımıyor.  

yeni sisteme göre başbakan ise ilk kez kral tarafından değil parlamenterler tarafından seçilecek. bu adım, kral abdullah tarafından demokrasinin mihenk taşı olarak değerlendiriliyor. ancak muhalifler kral'ın düzenlemelerinin iktidar üzerindeki tekelini zayıflatmaya yetmediğini söylüyor.

muhaliflerin diğer bir eleştirisi ise yeni sistemin, yoksulların alehinde ve kırsal bölgelerde yaşayan kabilelerin ise lehinde olması. 

ürdün'de kasım 2011’de, artan petrol fiyatları nedeniyle protesto gösterileri düzenlenmiş ve şiddet olayları yaşanmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;