Çin

Uygur Özerk Bölgesi'nde saldırı: 15 ölü

Çin resmi haber ajansı Şinhua’nın haberine göre, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde düzenlenen bombalı ve bıçaklı saldırıda 15 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

Konular: Asya - Pasifik

şinhua, çin'in kuzeybatısındaki sincan uygur özerk bölgesi'ndeki şaçı kasabasında pazar yerine bombalı ve bıçaklı saldırı düzenlendiğini belirtti. cuma günü öğle saatlerinde gerçekleşen saldırıda aralarında 11 saldırganın bulunduğu 15 kişinin öldüğü bildirildi.

saldırganların pazar yerine getirdikleri bombaları patlattıkları ve halka bıçak ve kasaturalarla saldırdığı belirtildi. 4 kişi saldırıda hayatını kaybetti, 11 kişi ise güvenlik güçlerince vurularak öldürüldü.

polis olay yerinde çok sayıda yanıcı ve patlayıcı maddenin yanı sıra kesici ve delici alet bulduğunu açıkladı.

saldırının sebebi ve saldırganların kimliğine ilişkin bilgi verilmedi.

şaçı kasabasında temmuz ayında meydana gelen olaylarda 96 kişi hayatını kaybetmişti. saldırıları organize ettiği öne sürülen 27 kişiye idam cezası verilmişti.

olaylarda saldırganların kesici ve yanıcı maddelerle mahalli devlet binaları ve polis karakollarını bastığı ve yoldan geçen araçları hedef aldığı iddia edilmişti.

pekin yönetimi son dönemde bölgedeki güvenlik önlemlerini artırdı. ‘bölücü’ olduğu iddia edilen kişilerin gözaltı ve yargılama süreçlerine ilişkin bilgilerse kamuoyu ile paylaşılmıyor. verilen cezalar resmi medya aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor.

10 milyon türk yaşıyor

sincan'da 10 milyon uygur türk'ü yaşıyor. bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i müslüman uygurlar'dan oluşuyor.

insan hakları izleme örgütü 2013'teki raporunda, çin'i, bölgede yaygın bir etnik ayrımcılık, dini faaliyetlere yönelik baskı ve artan bir kültürel sindirme politikası uygulamakla suçlamıştı. çin yönetimi ise bölgedeki şiddet olaylarından "terörist" olarak tanımladığı "ayrılıkçı grupları" sorumlu tutuyor. ayrıca bölgede uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler "güvenlik gerekçeleri" öne sürüldüğü için çalışma yapamıyor.

temmuz 2009’da özerk bölgenin başkenti urumçi’deki ayaklanmada 197 kişi yaşamını kaybetmiş, 1721 kişi yaralanmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;