Bilim-Teknoloji
Verizon'a casusluk suçlaması
Alman hükümeti ABD merkezli telekom firması Verizon ile yaptığı bir anlaşmayı casusluk yaptıkları gerekçesiyle iptal etti. Altyapıların kurulması görevi Alman Deutsche Telekom'a verildi
Haberin Öne Çıkanları
ABD'ye casusluk suçlaması
Verizon casusluk yapıyor
Almanya'dan Verizon'a suçlama

son yıllarda ülkeler arasındaki siber savaş giderek yaygınlaşıyor. birçok ülkenin özel siber savaş ekipleri bulunurken, saldırılar da fiziksel ortamdan sanal ortama kayıyor. siber savaşların yaşandığı bir diğer alan ise teknolojiler altyapılar. bazı ülkelerde bazı markalar casusluk yaptıkları ya da yapabilecekleri endişesiyle yasaklanıyor.
alman hükümeti aldığı bir kararla abd merkezli telekom firması verizon ile yaptığı anlaşmayı iptal etti. iptalin ana sebebi ise iletişim devinin abd adına casusluk yapması olarak gösterildi. yapılan bu iptal bugüne kadar abdli telekom şirketlerine karşı atılan ilk adım.
alman içişleri bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre altyapılarında trojan ve virüs gibi zararlı yazılımların artışına dikkat çekildi ve 'alman devletinin kritik altyapılarda daha fazla güvenliğe ihtiyaç duyduğu' belirtildi.
2010 yılından beri alman devletinin berlin ve bonn şehirleri arasındaki ağ ve bakanlıklar arası iletişim altyapısını kuran verizon ile yapılan anlaşma 2015 yılında sona erecekti. iptalin ardından kritik altyapıların kurulması görevi alman deutsche telekom'a verildi.
tartışılan bir konu
yabancı teknoloji şirketlerinin farklı ülkelerdeki çalışmalarında casusluk şüphesi yeni bir konu değil. daha önce abd, huawei'yi benzer bir konuda suçlamış ve abd senatosunda 'kritik altyapılarda huawei kullanmayın' uyarısı bile yapılmıştı. daha önce de almanya başbakanı angeline merkel'in telefonları da abd gizli servisi nsa tarafından dinlenmiş, o dönem bu konu hem dünyada hem de almanya'da büyük tepki görmüştü.
kaynak: reuters
Yorumlar