Bilim-Teknoloji

Voyager 1 yıldızlararası uzayda

Uzaya ateşlendiği 1977'den bu yana görevine devam eden Voyager 1'in, yıldızlararası uzayda olduğu doğrulandı. NASA, gönderdiği en son verileri değerlendirerek, Voyager 1'in Güneş Sistemi'ni terk ettiğini kesinleştirdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Voyager 1'in uzaylılarla karşılaşıp karşılaşmayacağı merak konusu. [Fotoğraf: NASA]

nasa tarafından eylül 2013'te güneş sistemi'ni terk ettiği açıklanan voyager 1, en son veriler ışığında yıldızlararası uzayda olduğunu doğruladı. uzay aracından dünya'ya ulaşan sinyaller, voyager 1'in güneş'in etrafını saran ve yüklü parçacık ile manyetik alan bileşiminden oluşan devasa heliosfer tabakasının dışında olduğunu gösterdi.

en son veriler, güneş'te yaşanan büyük bir kozmik fırtınanın ışığında elde edildi. güneş'ten çok büyük miktarda parçacık yayılmasına neden olan taçküre kütle atımını inceleyen gökbilimciler, voyager 1'in etrafındaki parçacık yoğunluğunun değişimini ölçtü.

sonuçlar, voyager 1'in etrafını saran parçacık yoğunluğunun, heliosfer'in dış tabakalarından çok daha fazla olduğuna işaret etti. böylece, voyager 1'in yıldızlararası uzayda olduğu kesinleşti. söz konusu bölge, dünya'ya yakın kozmik bölgelerden daha boş ve sakin olarak tanımlanıyor. güneş sistemi'ndeki kozmik nesne yoğunluğu, heliosfer'in köşelerine doğru ciddi biçimde azalıyor.

oort bulutu'na daha çok yol var

nasa, voyager 1'in konumunu belirlemek için etkileri ölçülen kozmik fırtınanın mart 2012'de yaşandığını belirtti. taçküre kütle atımının etkileri, voyager 1'e nisan 2013'te ulaştı. nasa, 2012'de yaşanan kozmik fırtınalardan elde edilen veriler ışığında, voyager 1'in ağustos 2012'de güneş sistemi dışına çıktığını açıklamıştı.

iowa üniversitesi'nde don gurnett, 'heyecan verici yeni verilerin analizi sonucu voyager 1'in yıldızlararası uzayda olduğunu' açıkladı. voyager 1 görevinin baş mühendisi olan gurnett, uzay aracının güneş sistemi'ni çevreleyen kuyrukluyıldız halkasını temsil eden oort bulutuna 14 bin ila 28 bin yıl arasında ulaşacağını açıkladı.

space.com sitesine göre, voyager 1 dünya'dan yaklaşık 18 milyar kilometre mesafede yer alıyor. halen aktif olan ikiz uzay aracı voyager 2'nin de birkaç yıl içinde güneş sistemi'ni terk etmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;