Yemen
Yemen Cumhurbaşkanı istifa etti
Başkanlık sarayının Husi güçlerince kuşatıldığı Yemen'de Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi istifa etti. Mansur Hadi'den önce de hükümet istifasını açıkladı.

pazartesi gününden bu yana sarayı ve konutu husi güçlerinin kuşatması altında bulunan yemen cumhurbaşkanı abd rabbuh mansur hadi istifa etti. al jazeera muhabirinin elde ettiği istifa bildirisinde, mansur hadi, 'artık ülkeyi yönetemediğini, görevinin amaçlarını gerçekleştiremez hale geldiğini' söyledi. "durumun çıkmaz yola girmesinden dolayı yemen halkından özür diliyorum. yemen'de bazı siyasi taraflar çabalarımızı boşa çıkardı" diyen hadi, 21 eylül olayları ile husilerin saldırılarının siyasi değişim sürecini kötü etkilediğini vurguladı.
hadi'nin istifasından önce de, yemen hükümeti istifasını sundu. yemen hükümeti sözcüsü racih badi "hükümet yaşanan krizlerle başa çıkamadı. yemen halkına vermeye çalıştığı hizmeti ve güvenliği sağlayamadı" dedi.
kararın bakanların oy birliğiyle alındığını ifade eden badi, herhangi bir tarafın hükümetin bu kararına karışmadığını ifade etti.
al jazeera'ya konuşan badi, ülkedeki tarafların hükümete destek vermediğini söyleyerek, hükümetin ülkedeki krizlerle baş çıkamadığını dile getirdi.
hükümet, yayınladığı yazılı açıklamada da, ülkedeki devam eden krizler sırasında taraf olmak istemediğini, farklı nedenlerden dolayı görevini yerine getiremediğini duyurdu.
parlamento olağanüstü toplanıyor
yemen resmi haber ajansı saba'ya göre yemen parlamentosu pazar günü olağanüstü toplanacak. al jazeera muhabiri bu toplantıda büyük ihtimalle cumhurbaşkanının istifasının kabul edileceğini söyledi.
husiler: başkanlık konseyi oluşturulacak
husi hareketi siyasi büro üyesi muhammed bahiti, cumhurbaşkanı hadi ve bahhah hükümetinin istifalarının siyasi sürece son vermeyeceğini, yeni hükümetin kurulmasını bekleyeceklerini ifade etti. al jazeera’ya konuşan bahiti, “cumhurbaşkanının istifa etmesi, devletin kurumlarının yıkılacağı anlamına gelmiyor” dedi.
ülkedeki durumdan cumhurbaşkanı hadi ve bahhah hükümetini sorumlu tutan bahiti, hadi ve bahhah’ın meşruiyetinin barış ve ulusal ortaklık anlaşması’nı uygulamakla ölçüldüğünü savundu.
başkent sana'da bu gelişmeler yaşanırken, yemen'deki siyasi gruplardan biri olan yemen güney hareketi özerklik kararı aldı. hareketin kurucu başkanı naber noba, bu kararı ulusal diyalog'un uygulanmaması üzerine verdiklerini söyledi.
al jazeera’ya konuşan noba, hareketinin 2007 yılından beri ülkenin güneyinde özerkliği diyalog yoluyla gerçekleştirmeye çalıştığını dile getirdi.
husilere karşı güney bölgesindeki eyaletleri koruyacaklarını ifade eden noba, güneydeki aşiretlerin birlik ve beraberlik içinde olduğunu ve özerk bölgenin ilan edilmesini onayladıklarını söyledi.
sünni şafii mezhebinin hakim olduğu saba bölgesinin başkanlığı, aynı mezhebin de yoğun olduğu hadr mevt ve aden bölgeleriyle birleştiğini, cund bölgesinin başkanlığını da aralarına katılmak için çağırdığını duyurdu.
al jazeera muhabiri, ülkenin güneyinde bulunan 4 eyalet meclisinin başkent sana'dan verilen herhangi bir askeri talimata uymayacaklarını aktardı.
husiler yemen'in herhangi bir şekilde bölünmesine kesinle karşı çıkıyor.
iran destekli şii husiler, 4 aydan beri başkent sana'yı elinde bulunduruyordu. yemen askeri güçleri ile husiler arasındaki çatışmalar ülkesi kaosa sürüklerken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi, cumhurbaşkanı hadi'nin özel kalemi ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı. husilerin bunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin, sittin caddesi'ndeki konutuna saldırdı. çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
uzun süredir siyasi krizin yaşandığı yemen'de, yönetim ile başkent sana'ya giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.
yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.
el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.
hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.
yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.
kaynak: al jazeera
Yorumlar