Bilim-Teknoloji
Yılın en büyük Güneş patlaması
Güneş, 2014'ün en güçlü patlamasını yaşadı. Milyonlarca derece sıcaklıktaki plazma uzaya yayıldı. Dünya'ya da ulaşma ihtimali bulunan parçacıklar, iletişimde sorun oluşturabilir.
Haberin Öne Çıkanları
Güneş'te dev patlama
Dev patlama plazmaları uzaya saçtı
Dünya'ya plazma tehdidi

nasa'nın güneş dinamikleri gözlemevi (sdo) uzay aracı, geçtiğimiz yıl 11 yıllık döngüsünü tamamlayan güneş'in halen sakinleşmediğini ortaya koydu. güneş, 25 şubat 2014'te, türkiye saati ile 02.49 sularında x4.9-sınıfı bir patlamaya tanık olurken, beliren güneş lekesinden milyonlarca derecelik plazma uzay boşluğuna saçıldı.
güneş, üzerindeki siyah lekelerin sayısında değişim yaşanan döngüyü 11 yılda tamamlıyor. ocak 2008'de başlayan 24'üncü döngü, mayıs 2013'te x3.2 sınıfındaki en şiddetli patlamaya tanık olmuştu. x-sınıfı patlamalar, orta şiddetli m-sınıfından 10 kat daha güçlü kabul ediliyor.
güneş fırtınaları dünya'ya isabet ettiği zaman yörüngedeki iletişim uydularını ve uluslararası uzay istasyonu'nu (uui) risk altına sokabiliyor. küresel iletişimin tehdit altına girmesinin yanı sıra, atmosfere yoğun miktarda radyoaktif parçacık yağıyor.
yaşanan son patlamanın dikey bir rota izlediğini belirten gökbilimciler, dünya'nın maruz kalacağı etkilerin minimum olacağını belirtti.
en zayıf güneş döngüsü
kozmik boşluğa süper sıcak plazmanın saçıldığı ve uzay boşluğundaki hava olaylarının tetiklendiği patlama olayı, 'taç kütle atımı' olarak adlandırılıyor. yüklü milyonlarca parçacığın oluşturduğu güneş fırtınaları, en son patlamada da olduğu gibi genelde güneş'in en aktif siyah lekesi (ar) 1990'da gerçekleşiyor.
24'üncü döngü, en zayıf döngü olarak kabul ediliyor. güneş'in şubat 1906'da 64.2 siyah leke oluşturduğu 14'üncü döngü, en şiddetli süreç olarak tarihe geçmişti. 24'üncü döngü'nün faaliyetinde patlama yaşanan geçtiğimiz yaz, siyah leke sayısı 67'yi görmüştü.
kaynak: ajanslar
Yorumlar