Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan ve AB anlaştı

Yunanistan ve Euro Bölgesi ülkeleri, kurtarma planının dört aylığına uzatılması konusunda anlaşmaya vardı.

Yunanistan 2010 yılından bu yana borç krizi içinde. [Fotoğraf: Reuters]

ağır borç yüküne sahip yunanistan, euro bölgesi ülkeleriyle kurtarma planının dört aylığına uzatılması konusunda anlaştı. iki taraftan yetkililer anlaşma sağlandığını reuters’a teyit etti.

yunanistan’da aleksis tsipras liderliğindeki solcu hükümet, kurtarma planının altı aylığına uzatılmasını talep ediyordu. mevcut plan önümüzdeki hafta sona erecekti.

görüşmelere katılan avrupa birliği ekonomik ve finansal işler komiseri pierre moscovici de akşam saatlerinde attığı tweet'te "ilerliyoruz..." demişti.

anlaşma sayesinde yunanistan’ın gelecek ay parasız kalma ve euro b’ölgesinden çıkma ihtimali de şimdilik ortadan kalkmış oldu. anlaşma, işbaşına gelen sol hükümetin ülkenin alacaklılarıyla uzun vadede borç yükünü hafifletmek için yapacağı görüşmeler için de elini rahatlatacak.

şimdiye kadar yunanistan’a sağlanan fonlara en büyük katkıyı yapan ülke olan almanya, uzatma için yunan hükümetinden ekonomik reformlar konusunda “önemli ilerlemeler” beklediğini açıklamıştı.

euro bölgesi yetkilileri, varılan anlaşma uyarınca yunan hükümetinin pazartesi gününe kadar eurogroup’a kurtarma paketi kapsamındaki süre boyunca alacağı önlemleri içeren bir mektup vermesi gerektiğini söyledi. yetkililere göre, anlaşmanın çerçevesi hakkında yunanistan ve almanya maliye bakanları ile imf başkanı’nın katıldığı ön görüşmelerde mutabakata varılmıştı. daha sonra da euro bölgesi'nde bulunan 19 ülke anlaşmayı kabul etti.

anlaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında yunanistan maliye bakanı yanis varoufakis, yunanistan’ın beş yıldır süren yalnızlığının varılan mutabakatla kırıldığını söyledi. “dört aylık süre avrupa ve imf ile yeni ilişkiler inşa etme zamanı olacak” dedi. varoufakis ayrıca şunları söyledi:
"pazarlıklarımızda zıt olduğu düşünülen iki şeyi birleştirdik: mantık ve ideoloji. ağır borç yükü altındaki bir ülkenin seçimlerle bir şey değiştirmeyi savunmasının mümkün olmadığını düşünen görüşü alt ettik. görüşmelerin başından sonuna kadar dik durduk. samimi olarak bir tek şeyi amaçladık: ortalama avrupalı'nın çıkarları. bugün vardığımız anlaşma bu çıkarları her şeyin üstünde tutuyor. iki taraf da anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kalacak ancak şunu söylemekten memnunum: verdiğimiz taahhütler zaten her halükârda taahhüt etmek istediğimiz şeylerdi. yunanistan beş yıllık kurtarma planı takvimi içinde, eurogroup’ta oldukça yalnız kaldı ve tecrit edildi. bugün o yalnızlığı kırdık. bugün, yakın zamanda bize şüpheyle yaklaşanların arasından ortaklar bulduk. hâlâ şüpheyle bakanlar var. onların güvenini kazanmak bizim sınavımız. bu [anlaşma] uzun bir yolculuğun ilk adımı, ancak uzun yolculuklar da bir adımla başlamak zorunda. bu ise doğru yönde atılmış bir adım.”
 
kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;