Yunanistan Ekonomik Krizi
Yunanistan'da bir grev daha
Önde gelen iki sendikanın destek verdiği eylemde tüm sektörlerden kamu çalışanları iş bıraktı, grevden en çok etkilenen ulaşım hatları oldu.
Haberin Öne Çıkanları
Uçuşlar iptal
Atina'da toplandılar
Polisler bekliyor

yunanistan'da kamu sektörü çalışanları son tasarruf önlemlerini ve işten çıkarma planını protesto etmek için 24 saatliğine iş bırakıyor.
ülkenin en büyük sendikalarından yunanistan kamu çalışanları federasyonu (adedy) tarafından organize edilen greve hastane, okul, banka, belediye ve ulaşım sektörü çalışanları katılıyor. sendikanın yarım milyon üyesi var ve bu rakam ülkedeki iş gücünün dörtte biri.
bazı kamu kuruluşları asgari personelle hizmet verirken, bazılarında çalışanların tümü greve katıldığı için hiçbir işlem yapılamadı.
ülkenin diğer önde gelen sendikası yunanistan işçi sendikaları konfederasyonu (gsee) çalışanları da, üç saat boyunca iş bırakarak greve destek oldu.
grevden en çok etkilenen sektör ise, yine ulaşım hatlarıydı. ülkede bazı iç uçuşlar iptal olurken, 100 kadar işçi atina’daki merkez tren istasyonunu işgal etti. tren çalışanları 48 saatlik eyleme başlarken, metro ve tramvay çalışanları da birkaç saatliğine iş bıraktı.
bakanlığa yürüyecekler
öğretmenler, doktorlar ve belediye çalışanları başkent atina’nın merkezinde bir araya geldi. kalabalığın kamu sektörü refotrmlarını düzenleyen bakanlığa doğru yürüyüşe geçmesi bekleniyor. hükümet atina’da görev yapmak üzere yüzlerce polisi görevlendirildi ancak eylemin olaysız geçeceği tahmin ediliyor.
ab ve imf tarafından istenen ekonomik önlemler nedeniyle ülkede eylül ayından bu yana protesto gösterileri ve grevler düzenleniyor. yunanistan, ab ve imf'den tahsis edilen kredinin yeni diliminin alınabilmesi için toplam 9,2 milyar euro tutarında tasarruf öngören 2013 bütçesini kasım ayında onaylamıştı.
halk kemer sıkamayı protesto ederken kredi derecelendirme kuruluşu ''standard and poor's'' hükümetin politikalarını not arttırımı ile ödüllendirdi. yunanistan'ın notu, iflas seviyesinin bir üstü olan sd seviyesindeydi. bu not altı kademe arttırılarak yatırım yapılır seviyenin altındaki b eksi'ye yükseltildi.
bütçede ağır kestintiler
özellikle sosyal güvenlik ve istihdam koşullarında yapılan değişikliklerle yunanistan'ın 2013 bütçesinden önemli kesintiler yapıldı.
25 bin kamu çalışanının 2013 sonuna kadar işten çıkarılması planlanırken, banka hesaplarındaki faizler üzerinden alınacak vergi oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılıyor.
asker, polis ve itfaiyeciler gibi özel maaş çizelgesinde çalışanlarının maaşları büyük oranda kesiliyor, emekli maaşlarına da yüzde 3'den yüzde 12'ye varan yeni kesintiler geliyor.
emeklilik yaşı 65'ten 67'ye çıkarılırken, çalışanların sosyal güvenlik fonuna aylık ödeyeceği primler de artırılıyor. bütün sosyal güvenlik kurumları sağlık hizmeti sağlayıcıları ulusal kurumu (eopyy) çatısı altında birleştiriliyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar