Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan’da kritik hafta

Birçok kamu çalışanının pazartesi günü iş bıraktığı ülke, çarşamba günü başlayacak dev genel greve hazırlanıyor. Tasarruf paketi ise perşembe oylanacak.

Haberin Öne Çıkanları

Bazı sektörler iş bıraktı

Dev grev yolda

Kritik paket oylanacak

Grev nedeniyle pazartesi günü hiçbir gemi Pire Limanı'ndan ayrılmadı.
Grev nedeniyle pazartesi günü hiçbir gemi Pire Limanı'ndan ayrılmadı. [Reuters]

Tartışmalı paket

parlamentoda onaylanan tedbirler çerçevesinde atina, 30 bin kamu sektörü çalışanına bir yıl boyunca maaşlarının yüzde 60’ını ödeyecek ve daha sonra, ‘kamu bünyesinde başka iş bulunamaması halinde’, bu çalışanları işten çıkaracak. yunanistan, bu çerçevede 2012 yılında 300 milyon euro tasarruf etmeyi hedefliyor.

yunanistan, kritik tasarruf tedbirlerinin parlamentoda oylanacağı kritik bir haftaya girerken, başbakan yorgo papandreu, halka ‘birlik ve sorumluluk’ çağrısı yaptı. çeşitli sektörlerdeki kamu çalışanlarının grev yaptığı pazartesi günü, ülkede birçok hizmet sekteye uğradı.

yunanistan’da, vergi ve gümrük memurları gibi kritik pozisyonlardaki kamu personeli çalışmadı, finans ve çalışma bakanlıklarının binaları oturma eylemleriyle işgal edildi. gün içinde, yargı çalışanları da greve katıldı.

ulusal denizciler birliği (pno), pazartesi başlayan 48 saatlik grev nedeniyle, atina yakınlarındaki piraeus limanı'ndan yerel saatle saat 6.00'dan itibaren hiçbir geminin ayrılmadığını açıkladı. limanda, sıra bekleyen araçlar konvoylar oluşturdu. ülkede, sektör çalışanlarının grevi nedeniyle 16 gündür çöp de toplanmıyor. hükümetin, bu alandaki sorunu çözmek için orduyu devreye sokmayı düşündüğü belirtiliyor.

öte yandan, avrupa birliği (ab), uluslararası para fonu (imf) ve avrupa merkez bankası (ecb) tarafından talep edilen bir diğer tasarruf paketi daha perşembe günü yunanistan parlamentosu’nda oylanacak.

yunanistan’da başlayan borç krizinin euro bölgesi’ni tamamen etkisi altına alması korkularının gölgesinde, söz konusu oylama, hem yunanistan, hem de 17 üyeli para birliği için kritik bir haftaya işaret ediyor. ülke, bölgenin gayri safi yurtiçi hasılaya (gsyh) oranla en borçlu üyesi konumunda.

dev grev başlıyor


ülkede, grev nedeniyle 16 gündür çöp toplanmıyor. [ap]

yunanistan’daki dört milyon çalışanın yarısını temsil eden iki sendika, çarşamba ve perşembe günü 48 saatlik kapsamlı genel greve gidecek. grev nedeniyle, ülkedeki havaalanları iki gün boyunca çalışmayacak, devlet ofislerinin hemen hepsi iş bırakacak, hastanelerde sadece cüzi personel kalacak, hatta benzin istasyonları ve ekmek fırınları gibi temel ihtiyaçları karşılayan müesseseler bile kapalı kalacak. perşembe günü yapılacak kritik oylama sırasında yoğun protesto gösterilerinin düzenlenmesi bekleniyor.

başbakan papandreu, cumhurbaşkanı karolos papoulias ile pazartesi günü gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “bu yunanistan ve avrupa için en kritik hafta olabilir” dedi. papandreu, yunan çalışanlara bu hassas dönemde ‘birlik ve sorumluluk’ gösterme çağrısında bulundu.

atina, kredi tedariki için imf, ab ve ecb denetçileri ile görüşmeleri sonucunda ortaya çıkan tasarruf tedbirlerini birer birer parlamentoda kabul ediyor.  

parlamento 21 eylül’de, 1200 euroyu aşan emekli aylıklarında yüzde 20 kesinti yapacak yasayı onaylamıştı. aynı yasa, elli beş yaşın altında emekli olanların maaşlarının 1000 euroyu aşan bölümünde yüzde 40 kesinti yapılmasını öngörüyordu. atina, daha önce de bu alanları etkileyen tasarruf paketlerini uygulamaya koymuştu. 


pire limanı'nda araçlar sırada konvoylar oluşturdu. [ap]

kredinin tarihi ertelenmişti

bundan bir hafta sonra, taşınmaz mal varlıklarına ek vergi getirilmesini öngören yasal düzenleme yine parlamentoda yapılan oylamayla kabul edilmişti. yasayla, kiliseye ve hayır kurumlarına ait mal varlıklarını muaf tutarak, elektrik kullanan tüm varlıklara belirsiz bir süre için, bulunduğu bölgeye göre metrekarede 20 euroya kadar varan ek vergiler getiriliyor.

ab’nin kurtarma paketinin sekiz milyar euroluk kredi dilimini aktarmaması halinde, borç krizindeki yunanistan kısa süre içinde memurlara maaş dahi ödeyemeyebilir. mayıs 2010'da kabul edilen 110 milyar euroluk kurtarma paketinin söz konusu 6'ıncı diliminin serbest bırakılması, bu ülkenin paket karşılığında kabul ettiği şartları yerine getirmesine bağlı bulunuyor.

ab maliye bakanları 3 ekim tarihinde, dilimin yunanistan’a tedarik tarihini ertelemişti. ülkenin temerrüde düşmesi halinde, krizin euro bölgesinde yayılmasından korkuluyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;