Avrupa

Yunanistan'da olaylı anma

Albaylar Cuntası'nı deviren 1973 tarihli ayaklanmanın anıldığı gösteriler, kemer sıkma protestolarına da sahne oldu. Polis göstericilere gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

Konular: Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Büyük gösteriye müdahale

Kurbanlar anıldı

Cuntayla geçen yedi yıl

Uluslararası haber ajansları gösterilere 30 ila 50 bin kişinin katıldığını belirtiyor. [Reuters]
son iki yılı ekonomik krizle geçiren ve yeni hükümet kurulan yunanistan'da, perşembe günü son bir ayın en büyük protesto gösterisi düzenlendi. 17 kasım 1973 yılında askeri darbeye karşı başlayan öğrenci ayaklanmasını anmak için yapılan gösterilere bu kez kemer sıkma önlemlerini protesto edenler de katıldı. atina politekni enstitüsü önünde toplanan binlerce kişi çelenklerle ölenleri andı. göstericiler arasında öğrenciler, öğretmenler, işçiler ve emekliler de vardı.  
 
gösteriler için yedi bin polis görevlendirilirken abd büyükelçiliğine giden yolda dükkanlar kepenklerini indirdi. aynı zamanda yeni hükümet için test niteliğinde olan eylemde polis davullar eşliğinde avrupa birliği (ab) ve uluslararası para fonu (imf) karşıtı sloganlar atan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 
 

parlamentonun önünde kendilerini ''iktidar karşıtı'' olarak tanımlayan grupların polise taş ve molotofkokteyli atmaları sonucunda göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. 

abd büyükelçiliği binasının bulunduğu caddede toplanan bazı grupların polisin dağılmaları yönündeki uyarısını dikkate almamaları üzerine, göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

polisin, göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandığı olaylarda sokak aralarına kaçan göstericiler çöp bidonlarını ateşe verdi.

akşam saatlerine kadar süren olaylar sırasında 70'in üzerinde göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

17 kasım gösterileri, yunanistan başkenti atina'da her yıl büyük kalabalıkları topluyor. katılımcılar, abd konsolosluğuna yürüyerek altı yıllık cunta yönetimine washington'un verdiği desteği protesto ediyor. washington yönetimi, o dönemde albaylar cuntası'nı sscb kaynaklı komünizme karşı bir tampon olarak görüyordu.

2010'daki anma protestoları olaylı geçmişti. [aa]

 

cuntayla geçen yedi yılın bitişi

yunanistan'ı 1967-1974 arasında yöneten albaylar cuntası'na karşı, 14 kasım 1973 tarihinde atina politeknik enstitüsü önünde toplanan öğrencilere patras ve selanik'teki öğrenciler kampusleri işgal ederek destek verdi. isyan hareketi iki gün içinde yayıldı ve 16 kasım'da yürüyüş yapan büyük kalabalığa polis müdahale etti. üniversite önünde toplanan kalabalık, askerlerin müdahalesine karşı üniversiteye barikatlar kurdu, yiyecek, içecek ve tıbbi malzeme stokladı.
 
yaptıkları gizli radyo yayınıyla yunan halkını cuntaya karşı kendilerine katılmaya çağıran eylemcilerin etrafı 17 kasım'ın ilk saatlerinde tanklar tarafından çevrildi. gece saat 03.00 sularında askerlerin düzenlediği operasyonda 34 gösterici yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. gösteriye katılan binlerce kişi gözaltına alınırken, tanklar atina meydanlarını ve sokaklarını günlerce terk etmedi. 
 
beş kişinin birlikte yürümesinin yasaklandığı atina'da olaylardan bir hafta sonra albaylar cuntası devrildi. cuntayı deviren, daha radikal sağ bir grubun karşı darbesiydi. kıbrıs'ta türkiye ile savaşa giren yeni cuntanın üyeleri, adanın ankara tarafından işgal etmesi sonucu ülkeden kaçtı.

yurtdışına kaçan askerler, yargı önüne çıkarıldı.
yunanistan'da yedi yıl süren darbe yönetimi sona ererken, cunta liderleri yargılandı. idama mahkum edilen askerlerin cezası, ömür boyu hapse çevrildi ve askerlerin bazıları cezaevinde öldü.
 
yeni hükümet bir gün önce güvenoyu aldı
 
17 kasım ayaklanması için planlanan gösteriler, lucas papademos yönetimindeki yeni ittifak hükümetinin parlementoda 38'e karşı 255 oy ile ezici şekilde güven oyu almasının bir gün sonrasına rastlıyor.

kriz hükümetini kuran papademos'un önünde, yeni bir kurtarma planının onayı ile yeni ekonomik reformları çıkarmak gibi kritik görevler bulunuyor. papademos, ilk adımının ab zirvesinde üzerinde anlaşmaya varılan 117 milyar dolarlık kurtarma paketini onaylatmak olduğunu söyledi.
 
64 yaşındaki iktisat profesörü papadimos, ülkenin büyük borç yükü nedeniyle günlerce süren ve yunanistan'ın euro bölgesi'nden atılmasını gündeme getiren çalkantılı bir dönemin ardından görevi devralmıştı.

bütçe açığı 20 milyor euroyu buldu

bu arada, yunanistan'ın ocak-ekim döneminde bütçe açığı yüzde 11 artışla 20,10 milyar euro oldu. maliye bakanlığı, geçen ay vergi memurlarının grevi yüzünden 1,1 milyar euro tutarında gelir toplanamadığını açıkladı.
 
ülkede eylül ayında açıklanan olağanüstü vergiler şimdiye kadar net vergi gelirlerini gözle görülür şekilde artırmadı, ocak-ekim döneminde yıllık bazda vergi gelirleri yüzde 4,1 oranında azaldı.
 
yunan hükümeti eylül ayında restoranlarda katma değer vergisini yüzde 23'e çıkarmış, bir seferliğine yüzde 5 oranında gelir vergisi toplamaya başlamış ve emlak vergisini artırmıştı.
 
yunanistan, bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8,5'i olması beklenen bütçe açığı hedefini tutturamayacağını daha önce açıklamıştı.
 
yunanistan, avrupa birliği (ab) ve uluslararası para fonunun (imf) 110 milyar euroluk kurtarma paketinden yararlanmaya devam edebilmek için bu kuruluşlar tarafından belirlenen mali hedefleri tutturmak için mücadele ediyor. yunanistan ekonomisinin bu yıl da yüzde 5,5 oranında daralması bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;