Yunanistan Ekonomik Krizi
Yunanistan'da sağlık grevi
Maaş düzenlemesine tepki gösteren doktorlar dört gün hasta bakmayacak, eczacılar ise sosyal sigortalılara ilaç vermeyi durdurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Yalnızca acil servisler açık
Sigortalılar ilaçsız kaldı
2012 zor geçecek

derin ekonomik buhrandan kurtulmaya çalışan yunanistan'da, sağlık hizmetleri aksıyor. hafta sonunu müze çalışanlarının greviyle geçiren ülkede, yeni haftada doktorlar iş bırakıyor.
2011 yılını sokak gösterileri, kemer sıkma programları ve düşen hükümetle kapatan yunanistan'da, maaşlarında kesintiye gidilen doktorlar hem devlet hem de özel hastanelerde çalışmayacak.
yunanistan hastane doktorları sendikası (oenge), sosyal sigorta kurumu ika'da çalışan doktorların art arda 24'er saatlik grevler şeklinde yapılacak eylem çerçevesinde 9-13 ocak tarihleri arasında işbaşı yapmayacaklarını duyurdu. atina doktorlar birliği de (isa) özel sektördeki doktorların 9 ve 10 ocak'ta iki günlük grev kararı aldığını açıkladı.
ülkede bulunan devlet ve özel hastanelerde grev süresince yalnızca acil servisler hizmet verecek.
sosyal sigortalılara ilaç yok
sağlık sektöründeki reformun bir diğer etkisi de eczanelerde görülüyor. devletten alacaklarını tahsil edemeyen eczacılar, ülkenin birçok yerinde sosyal sigortalılara ilaç vermeyi durdurdu. sosyal sigorta kurumlarının borçlarını ödememesi nedeniyle çalışamaz duruma geldiklerini belirterek uyarı grevleri gerçekleştiren eczacılar, ödeme yapılmaması durumunda 1 ocak'tan itibaren ilaç vermeyi tamamen keseceklerini açıklamışlardı.
turistler müzelere giremedi
diğer yandan, yunanistan'da müze çalışanlarının herhangi bir duyuru yapmadan greve gitmesi nedeniyle, ülkeye gelen turistler cumartesi ve pazar günleri arkeolojik alanlarla müzeleri ziyaret edemedi. müze çalışanları, hükümetin yeni maaş çizelgesine fazla mesai saatlerini dahil etmemesini protesto ediyor.
her beş kişiden biri yoksul
pasok lideri yorgo papandreu'nun başbakanlıktan istifa etmesiyle lucas papademos'un teknotratlar hükümeti kurduğu yunanistan'da, geçtiğimiz aralık ayında meclis sert kemer sıkma politikaları içeren bütçe paketine onay vermişti. ülke, 2012 yılında borçlarının gayri safi yurt içi hasıla'ya oranını yüzde 5,4’e çekmeye çalışacak.
ekonomik darboğazdan çıkmaya çalışan ve her beş kişiden birinin yoksul olduğu ülkede, bazı aileler çocuklarının giderlerini karşılayamadıkları için çareyi çocuk esirgeme kurumlarına başvurmakta buluyor. çocuk esirgeme kurumlarına yapılan başvurular son bir yıl içinde yüzde 150'nin üzerinde arttı.
avrupa birliği (ab), euro finans istikrar fonu (efsf) ve uluslararası para fonu (imf) ile peş peşe kredi anlaşmaları yapan hükümet, ülkenin ölümcül tehlike altında bulunduğunu açıklamıştı. son olarak, yunan bankaları borçlarını azaltmak için dış ülkelerdeki hisselerini satışa çıkardı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar