Yunanistan Ekonomik Krizi
Yunanistan'da seçim 6 Mayıs'ta
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle mücadele eden ülkede yapılan kamuoyu araştırmaları, koalisyon hükümetini gösteriyor.
Haberin Öne Çıkanları
'ND ilk sırada'
Beklenti ND-PASOK koalisyonu
Baraj yüzde 3

ekonomik darboğazı aşmaya çalışan yunanistan'da erken genel seçim 6 mayıs'ta yapılacak.
başbakan lukas papadimos, çarşamba günkü bakanlar kurulu toplantısı sonrası cumhurbaşkanı karolos papulyas ile görüşerek, parlamentonun feshedilmesini istedi.
yuanistan'daki seçim, 2009’da borç krizinin patlak vermesinden bu yana ülkenin yol haritasını çizmek için en kritik dönemeç olacak.
panhelenistik sosyalist hareket'in (pasok) eski lideri yorgo papandreu'nun başbakanlıktan çekilmesine neden olan borç krizinin ardından ülkede, lukas papadimos başkanlığında pasok, muhafazakar yeni demokrasi partisi (nd) ve aşırı sağcı ortodoks halk partisi'nin (laos) desteğiyle geçici bir işbirliği hükümeti oluşturulmuştu.
koalisyon ihtimali yüksek
ülkede yapılacak erken genel seçimlerde halkın tercihine, ikinci kredi karşılığı yapılan yeni memorandum dahilindeki ücret ve sosyal haklarda yapılan kesintilerin yön vermesi bekleniyor. son kamuoyu yoklamaları, yunan halkının genel seçimlerde tercihinin sert tasarruf önlemlerini içeren yeni memorandum çerçevesinde şekilleneceğini gösteriyor.
alco şirketi tarafından yapılan son kamuoyu göre memorandum yanlısı iki büyük parti olan yeni demokrasi partisi ve pasok'un oylarının toplamı genelin yüzde 41,5'ini oluşturuyor.
bin 200 katılımcının yüzde 25'i nd'ye, yüzde 16,5'i pasok'a, yüzde 10'u yunanistan komünist partisi'ne (kke), yüzde 9'u demokratik sol partisi'ne, yüzde 8'i 'bağımsız yunanlılara', yüzde 7,5'i syriza'ya, yüzde 3,5'u laos'a yüzde 3'ü de çevreci yeşiller partisi'ne oy vereceğini ifade etmişti.
demokratik ittifak ve aşırı sağcı altın şafak ile yeni kurulan avrupa'da yunanistan için sosyal mutabakat partisi'nin yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya girip giremeyeceği merak edilirken, ankete göre kararsızların oranı yüzde 9.5'i oluşturuyor.
ağır tedbirler alındı
atina, euro bölgesi ülkeleri ve uluslararası para fonu’nu (imf) 237 milyar dolarlık ikinci yardım paketinin onaylanması için ikna etmek amacıyla son çabaları çerçevesinde, emeklilik ve ek emeklilik maaşları üzerinden 325 milyon euro kesinti yapacağını açıklamıştı.
yunan hükümeti bu son kesintilerden önce ayrıca, 750 bin kamu çalışanının 150 bininin 2015 yılına kadar işten çıkarılması, 2012 için talep edilen 3,3 milyar euroluk ek önlem paketinin şartlarının yerine getirilmesi, özel sektörde asgari ücretin yüzde 22 azaltılması ve emekli maaşlarında 300 milyon euro kesinti yapılması konularında ab ve imf temsilcileriyle anlaşmaya varmıştı.
yunanistan'da, hükümetin iki büyük ortağı merkez sol panhelenik sosyalist hareket (pasok) lideri yorgo papandreu ve merkez sağ yeni demokrasi partisi (nd), ülkenin kabul ettiği tasarruf tedbirlerini uygulayacaklarına dair imzalı taahhütlerini euro grubu’na göndermişti.
tedbirler, ülkede yoğun protesto gösterileri ve grevleri de beraberinde getirmişti.
onaylanan paket çerçevesinde, ülkenin borç vadesinin uzatılması ve faiz yükünün hafifletilmesi de hedefleniyor. uygulamanın devreye girmesi ve borç takasıyla, 2011 itibari ile yunanistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının (gsyih) yüzde 160'ına ulaşan kamu borçlarının 2020 yılına kadar yüzde 120'lere düşürülmesi hedefler arasında.
kaynak: ajanslar
Yorumlar