Avrupa
Yunanistan'ı sarsan darbe marşı
Albaylar Cuntası'nı deviren 17 Kasım hareketinin anma törenlerinde, yüzlerce Kara Harp Okulu öğrencisinin cunta marşı söyleyerek slogan attığı ortaya çıktı.
Konular:
Balkanlar
Haberin Öne Çıkanları
Demokrasi gününde cunta marşı
Ordu son aylarda gündemde
Ülkede neonaziler sahneye iniyor

son yılları ekonomik darboğaz ve borç batağıyla geçiren yunanistan'da, yorgo papandreu hükümeti düşmeden hemen önce genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları dahil 16 generalin görevden alınmasıyla başlayan darbe dedikoduları yeni bir gelişmeyle had safhaya çıktı.
to vima gazetesinin pazar günü 'evelpidon'da cunta damlacıkları' başlığıyla manşetine taşıdığı olay, yunanistan'ın kara harp okulu sholi evelpidon'da gerçekleşti. ülkeyi 1967-1974 arasında yöneten 'albaylar cuntası' için sonun başlangıcı olan 17 kasım 1973 öğrenci eylemlerinin anıldığı gün, askeri öğrenciler de okulda tören yapıyordu.
ülkede demokrasinin simge günü olarak kabul edilen törende öğrencilere yeni savunma bakanı dimitris avramopoulos'un mesajı okundu ve subaylar tören salonundan ayrıldı. okulun dördüncü sınıf öğrencisi ve başkanı hristos farandatos, kürsüye gelerek kapıların kapatılmasını ve kıbrıslıların da bulunduğu yabancı uyruklu öğrencilerin dışarı çıkmasını istedi.
sinevizyon ekranına yansıtılan 1973 gösterilerinin merkezi politeknik üniversite'nin görüntüsünü kapatan öğrenci lideri farandatos, yerine cuntanın iktidarı ele geçirdiği 21 nisan afişini astı. farandatos, darbenin yanlış anlaşıldığını savunan heyecanlı bir konuşma yaptı; hemen ardından sahneye gelen diğer öğrenciler 'albaylar cuntası'nın marşını okudu. salondaki öğrencilerin de eşlik ettiği marş sonunda sloganlar atıldı.
olayın öğrenilmesiyle öğrenciler hakkında soruşturma açılırken, gösteriyi bir 'mini darbe' şeklinde niteleyen to vima, "yunan silahlı kuvvetleri kaynıyor" diye yazdı. başyazısında "ordu ile oyun olmaz!" başlığını kullanan gazete, "evelpidon’da olanlar alarm zilleri çalmayı gerektiriyor. ülkenin tüm siyasi kanatları, aralarındaki ihtilafları bir kenara bırakarak, ortaya çıkan hastalığa hemen ve kararlı olarak karşı gelmelidir" dedi.
komutanlar ani bir kararla görevden alınmıştı
yunanistan'da son dönemde ordunun gündeme geldiği birçok olay peş peşe yaşandı. ekonomik krizle birlikte papandreu hükümeti koltuğunu bırakırken, yunanistan genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu tam 16 generali ordudan uzaklaştırmıştı.
ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi ta nea, 16 generali emekliye sevk edilmesinin perde arkasını salı günü sayfalarına taşıdı. gümülcine doğumlu kara kuvvetleri komutanı general frangulis frangos ve etrafında toplanan askerlerin illegal örgütlenmeye gittiklerini düşünen hükümet, operasyon için düğmeye bastı. çoğunluğu 1974 tarihinden önce evelpidon'u bitiren komutanları hedef alan emeklilik kararlarını, ta nea "orduda general frangos sistemi kurulmuştu. hükümet de bu sistemin dişlerini söktü" şeklinde özetledi.
papandreu: aman pano, aklın orduda olsun
fransız gazeteleri, papandreu'nun fransa cumhurbaşkanı sarkozy'ye "darbeyi bertaraf ettik" dediğini yazdı.
emekli subayların ilk kez parti kurduğu ülkede, 28 ekim tarihinde italyan işgaline karşı çıkan planın kutlandığı ve 'hayır bayramı' olarak bilinen günde de evelpidon akademisi haber olmuştu. resmi törenlerin iptal edildiği yunanistan'da evelpidon öğrencileri selanik'te resmi geçit yapmış ve yine okulda slogan attırıldığı gazetelerde yazılıp çizilmişti.
yunan basınına yansıyan bir diğer ayrıntı ise, başbakan papandreu'nun yaz mevsimi sonunda eski savunma bakanı panos beglitis’e söylediği "aman pano, aklın fikrin orduda olsun" cümlesiydi.
'farandatos 'altın şafak' üyesi'
atina'da yaşayan ve al jazeera'ya konuşan gazeteci seyit aldoğan, ülkede yabancı düşmanı, ırkçı görüşleri savunan neonazi grupların kendilerine 'altın şafak' ismini taktığını, evelpidon'un başkanı hristos farandatos'un da altın şafak üyesi olduğunu söylüyor.
emekli subayların kurduğu 'milli birlik partisi' ile lukas papadimos'un kurduğu kriz hükümetinin küçük ortağı halkçı ortodoks alarm partisi'ne (laos) dikkat çeken aldoğan, milli birlik partisi'nin kuruluşunda konuşma yapmak isteyen eski bakanın yuhalanıp kürsüden indirilmesini hatırlatıyor.
laos'un lideri yrogos karacaferis'in pasok ve yeni demokrasi partisi (nd) tarafından daha önce kurulan hükümetlere aşırı sağ görüşleri tarafından kabul edilmediğini dile getiren aldoğan, partinin koalisyona girmesiyle yunanistan gazetelerinde ve entelektüel çevrelerde "cunta kalıntıları 1974'ten sonra ilk kez iktidara geldi" yorumlarının yapıldığını aktarıyor.
neonaziler sahne aldı
yunanistan'da ırkçı görüşlerin özellikle ekonomik krizle birlikte hızla yükseldiğini vurgulayan aldoğan'a göre, birkaç yıl öncesine kadar neonazi ve ırkçı gruplar 17 kasım anmalarında ancak gece sokağa çıkabiliyor ve bildiri atıp kaçıyordu. son yıllarda aynı gruplar gösteri yapıp bildiri dağıtıyor.
ekonomik krizi protesto eden göstericilere polisle birlikte saldıran neonazi grupların fotoğraflarının gazetelerde yer aldığı bilgisini veren aldoğan, neonazilerin artemida adlı bölgede 21 kasım tarihinde yaptıkları dernek açılışına dört papazın katıldığını da belirtiyor.
gazeteci aldoğan, "ekonomik krizin derinleşmesiyle ülkedeki sağ partiler halkın önüne iki şıklı bir öneri getirdiler: iflas mı, demokrasi mi? alınan ekonomik önlemlere muhalefet edenlere göz yummak mı, yoksa onları bastırıp ekonomik krizden çıkmak mı? aşırı sağ partiler, işçi ve memur eylemleri öncesinde özellikle bu görüşleri gündeme getirdi ve demokrasi istemeyenlerin değirmenine su taşıdı" diyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar