Avrupa
'Yunanistan'ın dönem başkanlığı fırsat'
Atina'da Yunanistan Başbakanı Samaras ve mevkidaşı Venizelos ile görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin bu ülkenin AB dönem başkanlığına olumlu baktığını söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
1 Ocak'ta başlıyor
Altı ay sürecek
KKTC'ye de gidecek

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, 1 ocak 2014'te ab dönem başkanlığını altı aylığına devralacak yunanistan'ı ziyaret etti. başbakan antonis samaras ve mevkidaşı evangelos venizelos ile görüşen davutoğlu, yunanistan'ın başkanlığının türkiye için bir fırsat olduğunu söyledi.
ahmet davutoğlu, venizelos ile düzenlediği ortak basın toplantısında, türkiye’nin ab ile ilişkilerde yeni bir döneme girdiğini belirtti. davutoğlu, “yunanistan'ın dönem başkanlığında mümkün olan en fazla sayıda faslın müzakerelere açılması ve vize muafiyeti diyalogunun aynı ivmeyle sürmesini diliyorum” dedi.
dışişleri bakanı ayrıca, doğu akdeniz’de ikili işbirliğinin geliştirilerek ‘güney dayanışması’ oluşturulabileceğini söyledi. davutoğlu, doğu akdeniz’de barışın en önemli unsurlarından birinin de kıbrıs’ta barışın sağlanması olduğunu hatırlattı.
yunanistan'ın ab dönem başkanlığı'nda atina-ankara ilişkilerinde masadaki en önemli konu kıbrıs sorunu olacak. türkiye ve yunanistan dışişleri bakanları, ekim ayından beri müzakerelerin başlaması için çalışmalarını hızlandırdı. müzakerlerin, yunanistan’ın dönem başkanlığında başlaması bekleniyor.
davutoğlu, venizelos ile ortak basın toplantısında konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“yunanistan ve türkiye iki garantör ülke olarak kıbrıs’ta çözüm sürecine katkı verme iradesine sahiptir. türkiye ve yunanistan, kıbrıs konusunda ortak perspektifle yaklaştıkça, bu eminim ada’ya da barışın gelmesini kolaylaştıracak.”
türkiye ve yunanistan dışişleri bakanları eylül ayında washington’da görüşmüş, ada'daki müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik hızla adım atmaya karar vermişti.
dışişleri bakanı davutoğlu, cumartesi günü de kktc'de temaslarda bulunacak.
aşırı sağcı gruptan protesto
öte yandan, davutoğlu’nun ziyareti öncesi aşırı sağcı ulusal cephe partisi üyesi küçük bir grup, perşembe gecesi türkiye’nin atina büyükelçiliği yakınlarında protesto gösterisi düzenledi. eylemciler “davutoğlu yunanistan’da istenmiyorsun” sloganları attı ve “atina’da cami inşasına karşıyız” yazılı pankartlar taşıdı.
perşembe günü, atina’daki tarihi cami restorasyonunu protesto eden yaklaşık 15 kişilik grubun lideri, restorasyon ihalesinin yapıldığı binaya minübüsle girmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar