Ay turistleri aranıyor
Eski NASA yöneticileri tarafından kurulan şirket 1,5 milyar dolara Ay'a insa gönderecek.
Haberin Öne Çıkanları
Hedef 2020 öncesi
Temaslar başladı
NASA çekilmişti

abd ulusal havacılık ve uzay dairesi'nin (nasa) eski yöneticileri, ay'a turist göndermek için özel bir şirket kurdu.
'golden spike' şirketi, ilk ay seferini 2020 yılından önce düzenlemeyi amaçlıyor.
şirketin başkanlığını eski nasa yöneticilerinden alan stern, yönetim kurulu başkanlığını ise eski johnson uzay merkezi müdürü gerry griffin yürütüyor.
halihazırda var olan roketlerle kapsülleri satın alacaklarını ifade eden stern, ay turistleri için yeni uzay kıyafetleri dizayn edeceklerini ve yeni bir iniş aracı geliştireceklerini söyledi.
şirket, ay'a iki kişilik yolculuk için 1,5 milyar dolar ödemeyi kabul edecek ülkelerle temasa geçeceklerini, yolculuğun araştırma ya da milli itibar amaçlı olabileceğini belirtti.
şirketin danışmanları arasında abd temsilciler meclisinin eski sözcüsü newt gingrich ve bill clinton hükümetinde görev almış, eski yeni mexico valisi bill richardson gibi abd siyasetinde söz sahibi isimler de yer alıyor.
özel sektöre devretmişti
nasa masraflardan kısmak adına 2011 yılında uzay araçlarını emekliye ayırdığından bu yana uluslararası uzay istasyonu’na (uui) rusya’ya ait uzay araçları malzeme taşıyor.
bütçe kesintisi nedeniyle insanlı uçuşlarına ara veren nasa, güneş sisteminin geri kalanının uzay robotları ile keşfetmeye çalışıyor.
nasa’nın son uzay aracı atlantis, 21 temmuz’da 2011'de uzaydaki görevini tamamlayıp dünyaya iniş yapmıştı.
o zamana kadar devlet bütçesi ile çalışmalar yapan nasa, bundan sonraki çalışmaların özel şirketler ile devam ettirileceğini açıklamıştı.
paypal'ın kurucusu elon musk'ın sahibi olduğu spacex firması, uui'ye 12 kargo seferi için 1,6 milyar dolar, merkezi virginia'daki dulles'te bulunan orbital sciences şirketi de eskiz ticari sefer için 1,9 milyar dolarlık sözleşme imzalamıştı.
spacex şirketi, uui'ye üçüncü seferini ocak ayında düzenlemeyi planlıyor. şirketin bir başka hedefi de üç yıl içerisinde uzaya astronot taşıyabilecek araçları hizmete sokmak.
kaynak: ajanslar
Yorumlar