Borç krizi AB'yi ikiye böldü
Fransa'nın büyüme odaklı yeni önerilerine karşı Almanya'nın katı bütçe disiplininden taviz vermemesiyle, uzlaşma sağlanamadı.
Haberin Öne Çıkanları
Eurobond tartışması
İmtiyazı kaybedebilir
Yunanistan uyarısı

ab devlet ve hükümet başkanlarının borç krizinden çıkış stratejisini belirlemek için bir araya geldiği zirve, almanya ve fransa arasında belirginleşen çatlakla sona erdi.
ab'nin, ekonomik kriz gündemiyle belçika'nın başkenti brüksel'de düzenlediği 18'inci zirvesine, almanya'nın öncülük ettiği bütçe disiplini politikasıyla fransa ve krizdeki güney ülkelerinin desteklediği büyüme ve istihdam önlemleri arasında yeni bir denge kurulmaya çalışıldı. ancak, özellikle euro bölgesi için ortak tahvil (eurobond) çıkarılması konusunda berlin ile paris arasındaki görüş ayrılığı giderilemedi.
ilk ab zirvesi deneyimini yaşayan fransa'nın yeni cumhurbaşkanı françois hollande, almanya’nın politikasına karşı çıktığını toplantılar sırasında açıkça beyan etti.
brüksel’e gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan hollande, eurobond seçeneğinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini, bunun hükümetlerin finansal yatırım yapmasına imkan tanıyacağını belirtirken, almanya başbakanı angela merkel ise, ekonomik büyüme için eurobond’un iyi bir seçenek olmadığını söyledi.
seçim kampanyasında ab'de ingiltere ve çek cumhuriyeti dışındaki 25 üyenin imzaladığı bütçe disiplini anlaşmasını yeniden müzakereye açma sözü veren hollande, ayrıca, "avrupalılar, avrupa'nın nereye gittiğini bilmeliler. siyasi yön belli olmalı. hedefler belirlenmeli ve kilometre taşları ilan edilmeli" diye konuştu.
çoğunluk fransa'yı destekliyor
zirvenin ardından konuşan italya başbakanı mario monti ise, kapalı kapılar ardındaki toplantıda liderlerin çoğunun hollande'ın fikrini desteklediğini aktardı.
brüksel’den bildiren al jazeera muhabiri barnaby philllips, almanya ve fransa liderlerinin bazı konularda görüş birliğine varsa da, çoğu temel meselede uzlaşma sağlayamadığını bildiriyor.
ab başkanı herman van rompuy ise, eurobond konusunun hemen yoluna girmesini kimsenin beklemediğin söyledi. van rompuy ayrıca, 28-29 haziran’daki zirveye kadar hükümetlerin büyüme ve istihdam konusunda yeni fikirler geliştirmeye çalışacaklarını belirtti.
almanya imtiyazlarını kaybedecek
krizde güvenli liman arayan yatırımcıların yoğun ilgisi nedeniyle oldukça avantajlı şartlarda borçlanabilen almanya, eurobond fikrine bu imtiyazını kaybedeceği korkusuyla soğuk bakıyor.
krizde güvenli liman arayan yatırımcıların yoğun ilgisi nedeniyle oldukça avantajlı şartlarda borçlanabilen almanya, eurobond fikrine bu imtiyazını kaybedeceği korkusuyla soğuk bakıyor.
bu konuda hollanda, finlandiya ve avusturya'nın da desteğine sahip almanya'nın sadece euro bölgesi'nde bütçe disiplinine sadık ülkelerin katılabilmeleri şartıyla eurobond'a yeşil ışık yakabileceği belirtiliyor.
'yunanistan euro'da kalmalı'
zirvenin üst sıradaki bir diğer gündemi ise yunanistan konusundaki uyarılar oldu. atina’nın iflastan kurtulmak ve euro bölgesi’nde kalmayı garantilemesi için bütçe önlemlerini eksiksiz sürdürmesi gerektiği vurgulandı.
sabah saatlerinde zirveyi değerlendiren ab başkanı van rompuy, "yunanistan’ın taahhütlerini yerine getirerek euro bölgesi’nde kalmasını istiyoruz" dedi.
van rompuy, seçilecek yeni atina hükümetinin, gerekli reformları sürdürerek bu taahhütlere sadık kalacağına inandıklarını söyledi.
ab komisyonu başkanı jose manuel barroso da yunanistan'ın euro bölgesi'nde kalması gerektiğine vurgu yaptı.
diğer yandan zirve öncesinde konuşan belçika maliye bakanı steven vanackere ise, yunanistan'ın avro bölgesi'nden ayrılmasını arzu etmeseler de böyle bir ihtimale hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.
vanackere, ''çıkış senaryosundan kaçınacak çabalar üzerinde yoğunlaşmalıyız, fakat bu demek değildir ki her ihtimale hazırlanmıyoruz'' diye konuştu.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar