Edi'yi Büdü'ye yakıştırdılar
Susam Sokağı'nın sevilen kuklaları, yılların eskitemediği ikili Edi ile Büdü’nün evlenmesini isteyenler harekete geçti.
Haberin Öne Çıkanları
Kuklalar evlensin mi?
İmzalar toplanıyor

amerika'da ilk kez 1969 yılında yayınlanan susam sokağı'nın iki kafadarı edi ile büdü (ernie and bert) yeni bir konuyu gündeme getirdi: artık evlenme vakitleri geldi mi? yıllardır aynı evi ve odayı paylaşan, yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen ikilinin eşcinsel olup olmadığı zaman zaman tartışma konusu olmuştu. bu ilişkinin boyutu bir grup eşcinsel hakları savunucusu tarafından ilk defa bu kadar ciddi olarak masaya yatırıldı.
new york’ta eşcinsel evliliğin kabul edilmesinden sonra, çekimleri burada yapılan susam sokağı’nın iki ünlü kuklasının da eşcinsel evlilik yapması için programı yayınlayan pbs kanalına verilmek üzere “bert and ernie get married” (edi ile büdü evlensin) adlı bir imza kampanyası başlatıldı. 4 ağustos’ta başlayan kampanyanın 8. gününde toplanan imza sayısı 4 bin’i geçti. facebook sayfasını beğenenlerin sayısı ise bugün itibariyle 2 bin’in üzerinde.
kampanyanın destekleyicileri edi ile büdü’nün evlenmesinin, çocukların eşcinsel çiftlere bakış açısına pozitif bir katkı sağlayacağını düşünüyorlar.
yapımcılar: ‘onlar sadece arkadaş’
susam sokağı’nın yapımcıları yaptıkları açıklamada edi ile büdü’nün çok yakın arkadaş olduklarını ama bu durumun onların eşcinsel olduğu anlamına gelmeyeceğini belirttiler. öyle olsa bile bunun sonucu değiştirmeyeceğini, edi ile büdü’nün hiçbir zaman evlenmeyeceğini açıkladılar. yapımın facebook sayfasında açıklamada şöyle deniyor:
“edi ile büdü en yakın dostlar. onlar okul öncesi çağındaki çocuklara birbirinden çok farklı olan iki insanın bile çok iyi arkadaş olabileceğini göstermek için yaratıldılar. erkek karakterler olarak yansıtılsa ve birçok insani özellikleri ön plana çıkarılsa da onlar birer kukla ve cinsel tercihleri yok.”
halk artık daha ılımlı
pew raştırma merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre 1996'da amerika birleşik devletleri’nde halkın yüzde 27'si eşcinsel evliliği destekliyordu, yüzde 65'i ise buna karşıydı. 2010 yılı sonuçlarına göre ise halkının yüzde 42’si eşcinsel evliliği desteklerken ve yüzde 48’i karşı çıkıyor.
2010 yılında yapılan nüfus sayımında aynı cinsle evlilik ilk kez sayım kriterleri arasına girdi ancak seçim sonuçları henüz kesinlik kazanmadı. internet sitesinden yapılan açıklamada ilk değerlendirme raporunda evli eşcinsel çiftlerin sayısının az olmasından dolayı, bunların evli olmayan eşcinsel çiftlere dahil edildiği belirtildi. ilerleyen zamanlarda yapılacak ikinci bir açıklama ile daha detaylı bilgi verileceği belirtiliyor.
Yorumlar