Euro Bölgesi'nde yeni anlaşma
Brüksel'deki zirvede, sıkı mali disiplin sürecini başlatacak düzenleme, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışında 25 ülke tarafından imzalandı.
Haberin Öne Çıkanları
Yaptırımdan kaçış yok
Fon kullanma şartı
Son darbe Fitch'ten

avrupa birliği’nin brüksel’de düzenlediği zirvede, ingiltere ve çek cumhuriyeti hariç 25 ülke, euro bölgesi’ndeki borç krizini çözmek amacıyla hazırlanan anlaşmaya imza attı.
anlaşma, ülkelerin fazla harcama yapmasının önüne geçmeyi ve bütçe disiplinini sıkılaştırmayı hedefliyor. yeni uygulamaya göre, bütçe açığını kontrol etmeyen ve fazla harcama yapan ülkelerin yaptırımdan kaçması daha da zorlaşacak.
anlaşmaya göre, zordaki ülkeleri kurtarmak için oluşturulan avrupa istikrar mekanizması (esm) adlı fondan faydalanabilmek için anlaşmaya taraf olma şartı aranacak.
imzayı atan ülkeler, sıkı mali disiplinin yatırımcıları ekonominin sağlamlaşması yönünde ikna edeceğini ve bunun euroyu yeniden güvenilir bir para birimi haline getireceğini düşünüyor.
ingiltere, bütçe yapma yetkisini brüksel'le paylaşmak istemediği için 8-9 aralık'ta düzenlenen bir önceki zirvede yeni anlaşmaya katılmayacağını açıklamıştı.
isveç başbakanı fredrik reinfeldt, çek cumhuriyeti'nin ise karmaşık parlamento onay süreci nedeniyle imza atamayacağını bildirdi.
yunanistan beklemede
öte yandan zirveden yunanistan’ın durumuyla ilgili net bir sonuç çıkmadı. yunanistan başbakanı lukas papadimus, görüşmelerde gözle görülür bir ilerleme sağlandığını söylese de haftasonuna kadar kesin bir sonuç elde etmeyi umduklarını belirtti.
yunanistan'ın iflasının önlenmesi için borçların yüzde 50'sini silmeyi kabul eden yunanistan'ın özel sektör kreditörleri, daha fazla zarar yazılmasına ilişkin baskılarla karşılaşıyor.
almanya başbakanı angela merkel, yunanistan'a bir sonraki yardım diliminin ödenmeme tehlikesi olduğu konusunda uyarmıştı. bu konuda, yunan tahvillerine sahip özel finans kuruluşlarının, yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırması hayati önem taşıyor.
merkel, berlin'de fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy ile görüşmesi sonrası düzenlediği ortak basın toplantısında, "yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasında ilerleme sağlandığını görmeliyiz. bizce, bu yeniden yapılandırma da dahil olmak üzere, ikinci yardım paketinin hızla uygulanmalıdır. aksi halde, yunanistan'a yeni yardım diliminin aktarılması mümkün olmayacaktır" demişti.
son darbe fitch'ten
borç kriziyle karşı karşıya olan euro bölgesi ülkeleri son olarak kredi derecelendirme kuruluşu fitch'ten kötü haber almıştı. fitch, euro bölgesi'ndeki beş ülkenin uzun vadeli kredi notunu düşürmüş not görünümlerini ise 'negatif'e çevirmişti.
fitch, italya'nın kredi notunu iki kademe düşürerek 'a-' olarak belirlemiş, ispanya'nın kredi notunu da 'a'ya düşürmüş, belçika'nın kredi notunu bir kademe düşürerek 'aa' olarak güncellemişti.
fitch, slovenya'nın kredi notunu iki kademe düşürerek 'a' olarak belirlemiş, kıbrıs rum kesimi'nin kredi notunu ise bir kademe düşürerek 'bbb-' olarak açıklamıştı.
standard and poor's da s&p, fransa dahil birçok ab ülkesinin kredi notunu düşürmüştü. blok'un en büyük ekonomisi almanya ile danimarka, finlandiya, lüksemburg ve hollanda ise kredi notunu, en yüksek seviye olan aaa düzeyinde korumuştu.
s&p, geçen yıl aralık ayı başında, 15 euro bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu.
kuruluş, euro bölgesi'nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu aaa olan almanya, lüksemburg, avusturya, finlandiya, fransa ve hollanda ile diğer dokuz ülkenin kredi notunu muhtemel indirime gitmek üzere izlemeye aldığını bildirmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar