Evren sanılandan daha yaşlı

Büyük Patlama sonrasını inceleyen araştırma, evrenin 13,8 milyar yıl yaşında olduğunu ve tahmin edilenden yavaş oluştuğunu gösterdi.

Haberin Öne Çıkanları

100 milyon yıl yaşlı

Daha yavaş oluştu

Veri gönderimine devam

Planck tarafından yakalanan kozmik mikrodalgaların şimdiye kadarki en detaylı haritası çıkarıldı. [ESA/Planck Collaboration]

bilimadamları evrenin sanılandan 100 milyon yıl daha yaşlı olduğunu ortaya çıkardı.

evrenin oluşmasına yol açan büyük patlama anının sonrasını inceleyen araştırma, evrenin yaşının 13,8 milyar yıl olduğunu gösterdi.

Büyük Patlama

evrenin başlangıcına ait en gelişmiş teori olan büyük patlama (big bang) teorisi, evrenin sıfır hacimli ve çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip, sıkışmış bir noktanın bir anda patladığını, soğuduğunu ve ışık hızından çok daha büyük bir hızda genişlediğini öngörüyor. ilk kez 1920’lerde rus kozmolog ve matematikçi alexander friedmann ve belçikalı fizikçi papaz georges lemaitre tarafından ortaya atılan teoriye göre, kütle çekimi kanunu vasıtasıyla bağımsız gazlar birleşerek galaksileri oluşturdu.

araştırma ayrıca evrenin oluşumunun nasıl başladığı, neden oluştuğu ve nereye gittiğine ilişkin daha önce düşünülen temel kavramların doğru yönde ilerlediğini ortaya koydu.

avrupa uzay ajansı’na (esa) ait planck uzay teleskopunun gönderdiği bulgular, evrenin atomaltı boyutundayken patlama sonucu bir saniyeden daha kısa süre içinde şu anki gözlemlenebilir genişlemeye ulaştığını öngören ‘enflasyon’ teorisini de destekledi.

daha yavaş oluştu

bulgular evrenin genişleme hızının daha önce hesaplandığından daha yavaş olduğunu, astronomlarca daha önce hesaplanılandan biraz daha az karanlık enerji ve biraz daha fazla oranda parlak madde içerdiğini gösterdi.

ancak bilimadamları kainat hakkındaki hesaplamalara ilişkin bu küçük farklılıkların, böylesine muazzam sayılarla ilgilenildiğinde önemli sayılabilecek boyutlarda olmadığını kaydetti.

araştırmada yer alan nasa yetkilileri bulguların, kainatın ve kainatın karmaşık yapısının kafaları karıştıran geçmişine ilişkin daha derin bir kavrayış getirdiğini belirtti. 

veri göndermeyi sürdürecek

2009 yılında fırlatılan planck uzay teleskopu, uzayda geçirdiği 15,5 aylık süre içinde gökyüzünün haritasını çıkardı ve uzayda arta kalan radyasyona bakarak, büyük patlama'dan kalan ışık fosilleriyle ses yankılarını inceledi.

yapımı 900 milyon dolara malolan planck uzay teleskopunun, 2013 yılının sonlarına kadar veri göndermeyi sürdürmesi bekleniyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;