Mars ile Dünya'nın benzerliği

İki gezegende de içlerinde büyük miktarlarda su barındıran kondritik gök taşları bulunduğu tespit edildi.

Haberin Öne Çıkanları

Göktaşları incelendi

Üst tabakadan koptu

Su yoğunlukları farklı

NASA'nın Mars'ın kayalık yüzeyinde araştırma yapan robotları yaşam belirtilerinin izlerini sürüyor. [NASA]

mars'tan gelen gök taşları üzerine yapılan araştırma, dünya ile bu gezegenin benzer yapı taşlarından oluştuğunu ortaya koydu.

nasa'ya ait johnson uzay merkezi, carnegie institue ve lunar and planetary institute adlı bilimsel kuruluşlarda görevli bilim adamlarının, mars'tan dünya'ya düşen iki gök taşı üzerinde yaptıkları ortak araştırmanın sonuçları açıklandı.

iki gezegende de tıpkı dünya benzeri diğer gezegenlerde olduğu gibi, içlerinde büyük miktarlarda su barındıran kondritik gök taşları bulunduğu tespit edildi.

Mineral benzerliği

nasa’nın mars’ta görevli uzay aracı curiosity’nin aldığı toprak örneğinde, hawaii toprağında bulunan minerallere benzer mineraller tespit etmişti. curiosity daha önce de  bir zamanlar yüzey boyunca akan bir nehrin izlerini bulmuştu. bugünkü haliyle ‘soğuk bir çöl’ olan mars’ta su bulunmuyor. ancak kaya parçalarından numune alınarak yapılan jeolojik araştırmalar kızıl gezegen’in önceden daha sıcak ve nemli olduğunu gösteriyor.

ancak iki gezegenin daha sonraki evriminde oluşan farklılıklar nedeniyle mars'taki, içlerinde su benzeri atmosferik değişkenleri barındıran kayalar, dünya'da olduğu gibi dönüşüme uğrayarak gezegenin derinliklerinde yeni kaya oluşumları meydana getirmedi.

hidrojen yapısı incelendi

carnegie institute'dan, conel alexander ile jianghua wang tarafından hazırlanan, earth and planetary science letters adlı derginin 1 aralık sayısında yayımlanacak araştırmada, gök  taşlarının içine sıkışmış durumdaki kristallerde bulunan su yoğunlukları ve hidrojen izotop alaşımları üzerinde yapılan incelemelerin sonuçları yer aldı.

bazalt sıvılar ve mars'ın değişken element ortamlarına ilişkin eski zamanlardan kalma örnekleri barındıran gök taşlarını inceleyen araştırmacılar, benzer su kaynaklarına sahip, aynı ilkel yapıdaki gök taşlarından birinin, hidrojen gibi elementler açısından zengin, diğerinin ise bu açıdan tükenmiş durumda olduğunu saptadı.

meteorlardan, izotop alaşımı dünya'dakinin benzeri olanının, mars'ın üst tabakalarından koparak dünyaya geldiğini ve çok az değişikliğe uğradığını, diğerinin ise yüzeyin derin tabakalarından koparak mars atmosferiyle temas ettiğini belirleyen araştırmacılar, buna bakarak meteorlardan birinin gezegenin yüzeyindeki, diğerinin ise gezegenin alt tabakalarındaki su oluşumunu temsil ettiği sonucuna vardı.

su yoğunlukları farklı

iki meteordaki su yoğunluklarında da farklılıklar bulunduğunu saptayan araştırmacılar, az su yoğunluğuna sahip olan meteorun, mars'ın iç kısımlarının kuru olduğunu gösterdiğini kaydetti.

araştırmacılar buna karşılık zenginleşmiş bazalttan oluşan diğer meteorun ise diğerine göre 10 kat fazla su barındırdığını, bunun da mars'ın yüzeyinin bir zamanlar çok nemli olduğuna işaret ettiğini ifade etti.

araştırmanın sonuçlarını yayımlayan bilim adamlarından alexander, mars'ın jeolojik tarihini anlamak açısından mars'ın hem yüzeyi hem de alt tabakalarına ilişkin daha fazla bilgiye ihtiyaç bulunduğuna dikkati çekti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;