'Geri dönüşümlü' roket
Amerikan SpaceX şirketi, dünyanın ilk yeniden kullanılabilir roketi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Haberin Öne Çıkanları
Birkaç yıla tamamlanıyor
Ölçümler başarılı
Falcon 9'a benzeyecek

uzaya fırlatıldıktan sonra bir kısmının geri dönmesi planlanan insansız roketin ilk test çalışması başarılı oldu.
merkezi californiya'da bulunan spacex, nasa'nın desteğiyle geliştirdiği falcon 9 roketi ile 'dragon' adlı insansız uzay modülünü 2010 yılının temmuz ayında dünyanın alçak yörüngesine fırlatmıştı.
spacex’in çalışmalarını sürdürdüğü yeni uzay aracı ise falcon 9’un yeniden kullanılabilir versiyonu olacak.
spacex şirketinin kurucusu elon musk, “projenin amacı insanlığın mars'a gitmesine yardımcı olmak” dedi.
musk, “yeniden kullanılabilir bu sistem farklı gezegenlerde yaşam ihtimali için kesinlikle gerekli. eğer uçaklar yeniden kullanılabilir olmazsa çok az sayıda insan böyle bir yolculuğa çıkmayı kabul eder” diye konuştu.
masraflar azalacak
roketin yeniden kullanılabiliyor olması sayesinde milyonlarca dolar kazanç sağlanması hedefleniyor.
şu anda bir falcon roketini inşa etmek ve uzaya fırlatmak 50-60 milyon dolara mal oluyor. bu rakam yakıt ve oksijen masrafları ile 200 bin dolara kadar çıkıyor. uzaya fırlatılan roket geri dönüşte atmosfere girdiği anda yanmaya başlayıp sonsuza kadar yok oluyor.
musk, mühendislerin bir roketi yeniden kullanabildikleri takdirde fırlatma masraflarını oldukça düşüreceklerini belirtti.
özel sektöre devredilmişti
nasa’nın son uzay aracı atlantis, 21 temmuz’da uzaydaki görevini tamamlayıp dünyaya iniş yapmıştı.
o zamana kadar devlet bütçesi ile çalışmalar yapan nasa, bundan sonraki çalışmaların özel şirketler ile devam ettirileceğini açıklamıştı.
nasa’dan yapılan açıklamada uzay seyahati ile ilgili araçların geliştirilmesi için dört özel şirketin girişimi olduğu, bu çalışmalar sayesinde 2015-2016 yıllarında uzay seyahatinin mümkün olabilme ihtimali olduğu belirtilmişti.
nasa ile ortak çalışma yürüten pek çok şirket ‘ilk olmak’ için mücadele ediyor. spacex bu şirketlerin arasından insansız dragon uzay modülünü yörüngeye fırlatıp geri gelme işlemini başarıyla test eden ilk şirket.
başkalarının da daha önce yeniden kullanılabilir roket yapımını denediklerini ama sistemin nasıl kurulacağı konusunda başarısız olduklarını belirten musk “son 12 ayda bunun çözülebileceği sonucuna ulaştım. bunu yapmayı deneyeceğiz. kağıt üzerinde tasarımı tamamladık, hesaplamaları yaptık, simülasyonları gerçekleştirdik ve her şey çalışıyor” dedi.
iki parçaya ayrılacak
roket normal bir şekilde havalanacak daha sonra üst ve alt kısımları birbirinden ayrılacak. sütuna benzeyen alt kısmı dünyayadan fırlatıldığı noktaya dik bir şekilde geri dönecek.
bu teknolojinin yakın gelecekte uyduların, kargoların ve mürettebatın uui’ye taşınmasında kullanılması planlanıyor.
taşınma işlemi amerikan uzay araçlarının temmuz ayından itibaren emekliye ayrılmasının ardından yalnızca rusya uzay araçları tarafından yapılıyor.
yeniden kullanılabilir falcon 9 roketinin tamamen bitmesi için iki ile üç yıl arasında zamana ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar