Grönland'da dev erime

Kuzey Kutbu'nun buzlarla kaplı bölgesinde tabakanın yüzde 97'sinin erimesi, NASA uyduları tarafından görüntülendi.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

NASA uzmanları şaşkın

Deniz yükselebilir

'150 yılda bir'

Görüntülerde, erime miktarının dört gün içinde beklenmedik bir şekilde hızlandığı tespit edildi. [Reuters]

nasa, grönland’ın buz tabakasında, 30 yıldan fazla bir süredir hiç olmadığı kadar geniş bir alanın eridiğini açıkladı.

nasa ve üniversite üyesi bilim adamlarının üç ayrı uydudan elde edilen görüntüleri inceleyerek ulaştıkları sonuçlar, temmuz ortalarında buz tabakasının yaklaşık yüzde 97’sinin eridiğini ortaya koydu.

Sanayileşmenin etkisi

hem doğal kaynaklardan hem de fosil yakıtların yanmasından ortaya çıkan karbondioksitin endüstri devrimi’nin başlangıcından bu yana, yaklaşık son 150 yıldır artış gösteriyor gösteriyor. metan ve azot ile birlikte sera gazı etkisi yaratan bir diğer gaz olan karbondioksit havanın ısınmasına neden oluyor. bm raporları, karbondioksiti son yirmi yıldır küresel ısınmanın yüzde 80’inden sorumlu tutuyor.

nasa’da görevli son nghiem, “bu o kadar olağandışı bir durum ki, bunun gerçek mi yoksa veri hatası mı olduğunu anlamak için ilk önce sonuçları sorguladım” dedi.

uzmanlar, hindistan uzay araştırmaları organizasyonu’nun oceansat-2 adlı uydusundan elde edilen verilere göre, erimenin en çok 12 temmuz’da gerçekleştiğini tespit etti. diğer iki uydudan alınan veriler de sonuçları doğruladı.

8 temmuz’da çıkarılan erime haritası, buz yüzeyinin yüzde 40 oranında eridiğini ortaya koydu. erime oranı dört gün içerisinde yüzde 97’ye çıktı.

son 30 yılda kaydedilen en büyük erime oranı yüzde 55 civarındaydı.

'çarpıcı boyutlara çıktı'

nasa’dan yapılan açıklamada, normal koşullarda yaz mevsimi süresince grönland’ın buz tabakasının ortalama  yarısının eridiği, eriyen suların çabucak donduğu, bazılarının yeni bir tabaka oluştururken bazılarının okyanusa karıştığı belirtildi. ancak açıklamada “bu yıl yüzeyde ve yüzeye yakın bölgelerdeki erime miktarı oldukça çarpıcı boyutlara çıktığı” ifadesi yer aldı.

araştırmacılar, grönland üzerinden geçen sıcak hava akımı ile aynı anda meydana gelen erimenin, deniz seviyesinden yükselemeye sebep olup olmayacağını henüz belirlemedi.

deniz seviyesinden 3.2 kilometre yukarıda bulunan, buz tabakasının en yüksek noktasındaki bölgesinde bile erime meydana geldiği ifade edildi.

verileri inceleyen ekipten buzulbilimci lora könig, bu türdeki erimelerin ortalama 150 yılda bir meydana geldiğini söyledi.  

könig, “böyle büyük bir erime son olarak 1889 yılında meydana gelmişti. şimdiki de tam zamanında oldu ancak önümüzdeki yıllarda da benzer büyük erimeler tespit edilirse o zaman endişe etmemiz gerekir” dedi.

küresel ısınma buzları eritiyor

nasa’nın aqua uydusu geçen hafta da  grönland’daki peterman buzulu'ndan devasa bir buzdağı koptuğunu görüntülemişti.  

delaware üniversitesi’nden arktik üzerine çalışan okyanus bilimci andreas münchow, peterman buzulu’ndaki kırılmada, küresel ısınmanın önemli bir etkisi olduğu söylemişti. münchow, buzulun, endüstri devriminin başlangıcından itibaren, 150 yıldan fazla bir sürede ana karadan gittikçe uzaklaştığını ve şu anda hiç olmadığı kadar uzakta olduğunu belirtmişti.

dünya sağlık örgütü (who) verilerine göre, küresel ısınmanın yol açtığı koşullar nedeniyle her yıl 150 bine yakın insan hayatını kaybediyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;