Hayvan kaçakçılığı önlenemiyor

WWF, nesli tükenmek üzere olan vahşi hayvanların satıldığı ülkeler arasında Vietnam, Çin ve Tayland'ın başı çektiğini açıkladı.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

Yaptırımlar yararsız

Afrika'da öldürülüyor

Asya'ya satılıyor

Güney Afrika’da 2012 yılında şimdiye kadar boynuzu için avlanan gergedan sayısı 262’ye ulaşırken, bu sayını artmasından endişe ediliyor. [AFP]

afrika'da gergedan boynuzlarının geleneksel tıpta kullanılmak üzere asya'nın bazı ülkelerine yüksek fiyatlara satılması ve fildişlerininse dekorasyon amacıyla kullanılması hayvanların neslini tehlikeye sokuyor.

doğal hayatı koruma derneği‘nin (wwf) hazırladığı raporda vietnam, gergedan boynuzları ve kaplan organları ticaretinin en çok yapıldığı ülke olarak birinci sırada yer aldı.

23 asya ve afrika ülkesinde gergedanların, kaplanların ve fillerin iyi korunup korunmadığına yönelik hazırlanan raporda, vietnam’daki kaplan çiftliklerinin ve bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan gergedan boynuzuna olan yüksek talebin, ülkeyi ‘en kötüler’ listesinin başına koyduğu belirtildi.

vietnam’ın, yasal olmayan vahşi hayvan avı konusunda dünyada en büyük pazara sahip komşusu çin listede ikinci sırada yer alırken, onu laos takip etti.

wwf, raporda vahşi doğanın tehdit altında olduğu, vahşi hayvanların ticaretinin yapıldığı ya da tüketildiği ülkelere odaklandı.

washington merkezli brookings enstitüsü verilerine göre, vahşi hayvan ticaretinden yalnızca güneydoğu asya bölgesi, yılda 8-10 milyar dolar gelir elde ediyor.

yaptırımlar işe yaramıyor

wwf raporuna göre, vietnam, 2011 yılında 448 gergedan izinsiz avlandığı güney afrika’dan yapılan kaçak gergedan ticaretinin merkezinde yer alıyor. vietnam hükümetinin 2009 yılından bu yana uyguladığı yaptırımlara kaçak ticaretin önüne geçemiyor. wwf, vietnam hükümetini ticaretin durdurulması için yeterli derecede yaptırım uygulamamakla eleştiriyor. wwf, vietnamlı diplomatların bile gergedan boynuzu satın almaya çalışırken yakalandıklarını öne sürüyor.

güney afrika’da 2012 yılında şimdiye kadar avlanan gergedan sayısı 262’ye ulaşırken, bu sayını artmasından endişe ediliyor.

asya sokaklarında, abd’de kokain fiyatına alıcı bulan gergedan boynuzunun halk arasında, doktorların aksini söylemelerine rağmen, bazı hastalıkları tedavi ettiğine inanılıyor.

filler dişleri için öldürülüyor

wwf, çin’in ülke sınırları içerisinde gergedan boynuzu ticaretinin durdurulması için alınan önlemlerin örnek teşkil ettiğini belirtti ancak çin ve taylan da yasa dışı fildişi ticareti konusunda en kötü iki ülke olmakla suçlandı. raporda her yıl binlerce afrika filinin dişleri için öldürüldüğü belirtildi.

çin, gergedan boynuzunun bazı yerel ilaçların yapımda kullanılmasının 1993’te yasaklamıştı. çin nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan başka birçok tür için de önlem almasına rağmen, fildişi ticareti için hayvanların öldürülmesi ülkenin en büyük problemlerinden biri olarak nitelendirildi.

wwf yetkilileri, tayvan'daki temel problemin, yasalarındaki 'ehil fillerin diş ticareti yapılabilir' maddesi olduğunu ve bu durumun istismar edildiğini belirtti.

hindistan ve nepal'in fil, kaplan ve gergedan ticaretine karşı yasal sorumluluklarını en çok yerine getiren ülkeler olduğu açıklanan raporda, her yıl 200 karkas kaplanının yasadışı ticaret nedeniyle avlandığını ve sayılarının 3 bin 200'ün altına indiğini dile getirildi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;