'Hindistan çocuklarını koruyamıyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümeti çocuklara yönelik cinsel istismarı kontrol altına alamamakla suçlandı.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

İki çocuktan biri

Çoğu kayıtlı değil

En çok devlet kurumlarında

Hindistan'da resmi kayıtlara göre her iki çocuktan birinin cinsel tacize maruz kalıyor. [Reuters]

insan hakları izleme örgütü (hrw), hindistan'da özellikle okullar ve devlete ait çocuk bakım evlerinde çocukların yaygın olarak cinsel istismara uğradığını ve devletin bunun kontrol altına alamadığını öne sürdü.

örgüt tarafından hazırlanılan raporda, hükümetin müdahalelerinin çocuğa karşı istismar ve kurbanların tedavisi noktasında yetersiz kaldığı belirtildi.

Otobüste saldırı

hindistan'da aralık ayında 23 yaşındaki bir öğrenci, yeni delhi’de bir otobüste tecavüze uğramış ve dövülmüştü. genç kadın olaydan 13 gün sonra hayatını kaybetmişti. olayın ardından tutuklanan beş kişinin davası sürüyor. son olarak 11 ocak'ta ülkenin kuzeyindeki pencap'ta yine otobüsle yolculuk eden 29 yaşında bir kadın tecavüze uğradı. polis ekipleri şüpheli altı kişiyi yakaladı, bir kişi halen aranıyor.

ayrıca polisin ve diğer yetkili mercilerin kurbanlarda travma yaratacak tıbbi muayene ve duyarsız tedavi yöntemlerine son vermesi çağrısında bulunuldu.

çocuğu koruyan yasaların daha sert olması gerektiğini belirtilen örgüt, çocuk bakım evlerinin daha sıkı bir şekilde izlenmesi konusunda da hükümeti uyardı. 

toplu tecavüz rapora girdi

raporda ayrıca aralık ayında yeni delhi'de toplu tecavüze uğradıktan sonra hayatını kaybeden genç kızın durumu hatırlatılarak bunun halkın vicdanını derinden sarstığı ve insanları ülkede kadınlara uygulanan yasalara karşı gözlem yapmaya zorladığı belirtildi.

aralık ayında meydana gelen tecavüz vakasının ardından ülkede düzenlenen protestolar, hükümeti kadınları korumak için acil yeni yasalar yapmaya zorlamıştı.

hükümetin görevlendirdiği komisyon toplanarak kadına karşı yapılan uygulamaları değerlendirmişti. komisyon ayrıca, çocuğu koruyan yasaların uygulanmasını sağlamak için, ülkede oldukça yaygın olarak görülen çocuğun cinsel istismarı konusuna ışık tutmuştu.

çocuk hakları savunucuları, hükümetin çocuk tacizini önleme konusundaki komisyon önerilerini de uygulaması gerektiğini söylüyor.

'çoğu kayıtlı değil'

ensest mağdurlarının sığındığı rahi vakfından anuja gupta, birçok bakım evinde çocukların bizzat kendilerinden sorumlu kişilerin tacizine uğradığını belirtti.

gupta, “çocukların cinsel istismara maruz kalmaları çok olası ve durum gitgide daha da kötüleşiyor çünkü bu çocukların yaşadıkları evleri kimse denetlemiyor” dedi.

hrw raporunda da devlete ait çocuk bakım evlerinin yeterli oranda denetlenmediği, birçok tesisin resmi kaydının bile bulunmadığı belirtildi.

hrw güney asya direktörü meenakshi ganguly de, “çocukları koruması gereken kurumlar onları tam da korkunç bir cinsel istismarın ortasına koyuyor” dedi.

rakamlar net değil

hindistan'da çocuk istismarı vakalarına ilişkin kesin bir rakamsal veri bulunmuyor.

hindistan'ın kadınlar ve çocuklardan sorumlu bakanı, 2007'de çocuk tacizlerinin yaklaşık yüzde 70'inin rapor edilmediğini ve buna rağmen, ülkede her iki çocuktan birinin (yüzde 53,2) bir ya da birden çok defa cinsel tacizle karşı karşıya kaldığını açıkladı.

aktivistler bu durumun, çocuk bakım evlerinde daha kötü olduğunu öne sürüyor.

aktivistlere göre, 2012 yılında çocuk istismarı ile ilgili kapsamlı bir yasa çıkaran hükümet pratikte bunu sağlıklı bir şekilde uygulayamıyor.

hindistan’da özellikle yeterli eğitim almamış polis memurlarının konu ile ilgili şikayetleri kayda geçmek yerine taraflar arasında anlaşma yolunu teşvik ettiği biliniyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;