İki yeni gezegen keşfedildi
Dünya'nın boyutlarına yakın olduğu belirtilen gezegenlerin yaşama elverişli olmadığı düşünülüyor.
Haberin Öne Çıkanları
Kepler keşfetti
Yaşam izi yok
Yüzey kayalık

bilim adamları güneşe benzer bir yıldızın yörüngesinde bulunan, dünya'nın büyüklüğüne yakın ebatlara sahip bir çift gezegen buldu.
harvard üniversitesi'nden araştırmacılar, gezegenlerin şimdiye kadar keşfedilen en küçük gezegenler olduğunu açıkladı.
nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, gezegenlerden birinin çapı dünya'nınkinden yüzde 3 oranında büyük, diğerinin çapı ise dünya'nın çapının onda dokuzu kadar.
yüzeyleri dünya'nınki gibi kayalarla kaplı olan gezegenlerin sıcaklığı 813 ve 426 derece olarak ölçüldü.
dünya'ya 950 ışık yılı uzaklığındaki kepler-20 yıldızının yörüngesinde keşfedilen gezegenlere, 'kepler-20e' ve 'kepler-20f' adı verildi.
amerikan havacılık ve uzay dairesi'nin (nasa) gezegen avcısı kepler teleskobu, 2009 yılından bu yana dünya büyüklüğünde çok sayıda gezegenle ilgili kanıt buldu.
birkaç hafta önce dünya'ya şaşırtıcı biçimde benzeyen başka bir gezegen bulunmuştu. dünya'nın 2,4 katı büyüklükte ve 600 ışık yılı uzaklıktaki gezegene, 'kepler-22b' adı verilmişti.
son olarak keşfedilen bu üç gezegenin dünya ile benzerliğini değerlendiren astronom david charbonneau, “kepler 22-b uygun sıcaklıkta ama çok büyük. bu yeni gezegenler ise olması gereken büyüklükte ama çok sıcak” dedi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar