İlaçla 'kadınlaşıyorlar'
Bangladeşli seks işçisi genç kızlar, yaşlarından büyük ve sağlıklı görünmeleri için, steroid almaya zorlanıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Sahibi zorluyor
Müşteri çekiyor
STK'lar savaş açtı

bangladeş’in tangail kentinin genelevleriyle meşhur sokağında, yüzlerinde ağır bir makyaj, kısa mini bluzlar giymiş kız çocukları müşterilerin ilgisini çekmek için ellerinden geleni yapıyor.
başkent dhaka’ya arabayla birkaç saat uzaklıktaki kentin gecekondu bölgesi kandapara’da, genelevlere rağbet gösteren erkeklerin sayısı hiç de az değil.
60 sentten daha düşük fiyatlara çalıştırılan seks işçisi küçük kızların karşı karşıya kaldığı bir diğer tehlike de steroid.
kimi hastalıkların tedavisinde veya sporcular tarafından vücut geliştirme amaçlı kullanılan bu madde, bangladeşli küçük seks işçilerinin daha büyük ve kadınsı görünmesi için kullanılıyor.
oradexon adlı ilacı almaya zorlanan genç kızlar daha ‘sağlıklı’ görünüp daha çok para kazanabilse de, uzmanlar steroidin tehlikeli yan etkileri konusunda uyarıyor.
kandapara’daki birçok genç kızın hikayesi benzer.
kırsal kesimde yaşayan aileleri tarafından tacirlere 250 dolardan az paralara satılan genç kızlar, daha sonra geneleve getirilerek buradaki sahibine teslim ediliyor. sahiplerin çoğu da eskinden seks işçisi olarak çalışmış kadınlar.
kızlar kimi zaman günde 15 müşteriye hizmet verdiklerini anlatıyor ancak kazançlarının çoğu genel ev sahibine gidiyor. sahipleri kızlara devamlı olarak onlara borçlu olduklarını hatırlatıyor.
genç kadınların büyük bir kısmı yıllardır burada. çoğu okuma yazma bilmediği için haklarını ya da gerçekten borçları olup olmadığını bile bilmiyor.
genel ev sahiplerinin artık çok ‘yaşlı’ olduğu ya da kar getirmediği için serbest bıraktığı kadınlar ise prensipte istedikleri yere gidebilme hakkına sahipken, kandaspara dışında yaşayan muhafazakar müslüman toplumda dışlanma korkusu onlara engel oluyor.
inekleri beslemek için kullanılıyor
dexamethasone adıyla da bilinen, oradexon insanlarda iltihaplı hastalıkların ve alerjilerin tedavisinde kullanıldığı gibi, çiftçiler tarafından da hayvanların beslenmesi için kullanılıyor.
bölgede çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları, reçetesiz satılan bu ilacın kandapara’daki ve ülke çapında yasal olarak hizmet veren diğer genelevlerde çalışan seks işçilerinin yüzde 90’ı tarafından kullanıldığını söylüyor.
kızlar ilk başta genel evlerin işletmecileri tarafından ilaç almaya zorlanıyor.
iştahlarını açan ve hızla kilo almalarını sağlayan ilaç sayesinde daha önce yoksulluktan, gerektiği gibi sağlıklı beslenememiş genç kızlar daha ‘sağlıklı’ görünmeye ve kıvrımlı hatlara sahip olmaya başlıyor.
bangladeş’te seks işçileri için yasal çalışma yaşı 18. genç kızların saha büyük görünmesini sağlayan ilaç polisi de genelev bölgesinden uzak tutuyor.
her şey daha çok müşteri için
ilaca başlayan kızlar da daha ‘güçlü ve sağlıklı’ oldukları düşüncesiyle kullanmaya devam ediyor çünkü bu sayede müşteri sayıları ve kazançları artıyor.
henüz 10 yaşındayken bir tacire satılan ve seks işçiliğine zorlanan hashi şu anda 17 yaşında. o, kandaspara’da bulunan, kimisinin yaşları henüz 12 olan ve sayılar 900’ü bulan seks işçilerinden bir tanesi. günde yaklaşık 6 dolara, 15-20 müşteri karşısına çıkıyor.
içinde bir yatak ve ocağın bulunduğu küçük odasının duvarlarını bollywood starlarının posterleri süslüyor.
akrabaları ile kalan dört yaşındaki oğlunu iki yıldırı göremeyen hashi yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: “beni pazarlayan kişi hapı almam için zorladı. dövdü ve yemek vermeyi kesti. beni tehdit ederek borçlarımı hatırlattı. bu bölgede müşteriler her zaman sağlıklı kız ister. ben de oradexon kullanıyorum. faturalarımı ve borçlarımı ödeyebilmem için çok müşteriye ihtiyacım var. bir gün kimse gelmese, ertesi gün aç kalırım. ayrıca oğlum için de biraz para biriktirmek istiyorum.”
küçükken yetersiz beslenmeden dolayı daha farklı göründüğünü söyleyen hashi, “eskisinden daha sağlıklıyım ve bir günde çok daha fazla sayıda müşteriye hizmet sunabiliyorum” diyor.
yasal yaş 18 olsa da yaşları çok daha küçük kızlar seks işçiliğine zorlanıyor. [reuters]
genelevlerle mücadele
steroid uzun vadede diyabet, yüksek tansiyon, cilt bozukluğu, baş ağrısı gibi hastalıklara neden olduğu gibi aynı zamanda bağımlılık da yapıyor. aşırı dozda steroid kullanımında hayatını kaybeden seks işçileri bulunuyor.
aynı zamanda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan ilaç, kullanıcıyı hastalıklara daha yatkın hale getiriyor.
küçük beyaz haplara kandapara’da erişim çok kolay. kafelerde 10’lu paket, reçetesiz yaklaşık 18 sente satılıyor.
faridpur kentinde bulunan genel evlerdeki seks işçileri ile çalışan, insan hakları aktivisti, avukat shipra gowshami, “steroid başkaları için ne kadar hayat kurtaran bir ilaçsa yoksul ülkelerde çalışan seks işçileri için de o kadar öldürücü bir ilaç” diyor.
bilinçsiz kullanım, kolay erişilebilirlik ve sahte doktorların yanlış uygulamalarının hapların kötü amaçla kullanılmasına neden olduğunu anlatıyor.
actionaid bangladeş adlı sivil toplum kuruluşunun 2010 yılında başlattığı kampanya seks işçileri arasında steroid konusundaki farkındalığı arttırmayı hedefliyor. ancak kampanyayı yürüten ekip genelevlerde ilacın kullanılmasını önlemenin yanı sıra yetkililerin yeni düzenlemelere gitmesi için de mücadele ediyor.
actionaid bangladeş’in ülke direktörü farah kabir, ilacın negatif yan etkiler konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan girişimlerinin olduğunu ancak genelev sahiplerinin bundan vazgeçecek gibi gözükmediğini söylüyor.
çözümün devlete bağlı olduğunu belirten kabir, “zorlu bir mücadeleye giriştik ancak kazanabiliriz. bu ve benzeri ilaçların satışı daha sıkı denetlenmeli. hükümet ve devlet burada aktif rol oynamalı” diyor.
kaynak: reuters
Yorumlar