'Irak gazı ekonomi tarihini değiştirir'
Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, Rusya yerine Irak'tan doğalgaz ihracatı yapmanın Türkiye ekonomisinin tarihini değiştireceğini söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Maliyet düşer
Cari açığa yansır
Projeler sırada

birol, irak'tan enerji ihracatının başlamasıyla türkiye'nin rus gazının yarı fiyatına gaz sahibi olabileceğini belirtti.
fatih birol, türkiye'nin yalnızca irak kürdistan bölgesel yönetimi ile değil, merkezi irak hükümeti ile de anlaşması gerektiğini düşünüyor. birol, irak'la ilişkilerin uzun vadeli olması için türkiye'nin hem erbil hem de bağdat'ı tatmin edecek anlaşmalar yapması gerektiğini vurgulayarak, "hem politik, hem de ticari olarak erbil ve bağdat ile anlaşma yapılması lazım. son dönemde hem türkiye'de, hem dışişleri bakanı'nın gitmesi ile bağdat'ta olan gelişmeler, böyle bir anlaşma olabileceği konusunda bana cesaret veriyor. umarım bu politik şemsiyenin altında herkesi tatmin edecek mekanizmalar kurulabilir" şeklinde konuştu. birol ayrıca türkiye'nin bulunduğu yer bakımından irak gazını, rus gazının yarı fiyatına alabilme şansına sahip olabileceğinin altını çizdi.
bütün dünyanın irak'ın petrol ve gaz piyasalarındaki önemini kavramış durumda olduğunu anlatan fatih birol, ülkenin enerji kaynaklarının yurtdışına çıkışının basra ve kuzey irak'tan olabileceğini, gelecek 2-3 yıl içinde teknolojik, ekonomik ve siyasi faktörlerin bunun rotasına yön vereceğini kaydetti. buradan bakıldığına türkiye'nin, yakınlığı bakımından basra ve kuzey irak bölgelerindeki petrol ve gazı ulaştırabilecek en önemli rotada bulunduğunu dile getiren birol, şunu söyledi:
"doğalgazda en önemli mesele taşınma maliyetleri. a noktasından b noktasına petrolü getirmek doğalgazı getirmekten 7 kat daha ucuz. türkiye jeolojik olarak son derece şanssız, coğrafi olarak son derece şanslı durumda. tüm kaynaklara son derece yakın, taşınma maliyetleri son derece düşük. buradan alınacak petrol ve doğalgaz anlaşmaları, türkiye'nin rakiplerine göre daha ucuz enerji kaynaklarına erişimini sağlayacaktır."
'ekonomi tarihi değisir'
birol, türkiye'nin hem basra, hem kuzey irak petrolünün adresi olması durumunda ekonomik tarihinin değişeceğini söylerken, irak sayesinde elde edebileceği ucuz gaz ile birlikte türkiye'nin ithalat maliyetlerinde düşüşün meydana geleceğini, bunun da cari açığa yansıyacağını ifade etti.
birol, şöyle devam etti: "erbil'deki türk şirketleri son derece başarılı çalışmalar yapıyor. fakat bu projelerin hayata geçmesi için türkiye'nin erbil'in yanısıra bağdat'ın da görüşünü alarak anlaşma yapması lazım. bu böyle olursa, hem kuzey irak'taki projelerin gerçekleşmesi konusunda gerçekçi bir boyut kazandırır, hem de ileride basra'dan gelebilecek petrol ve gazın önünü açar."
btc'ye kardeş gelebilir
bakü-tiflis-ceyhan'ın önemli bir proje olduğunu, ancak irak'tan enerji getirmenin çok daha önem taşıdığını kaydeden birol, anlaşma sağlanmasının btc'ye 'önemli kızkardeş, erkek kardeş' projeler getirebileceğini de söyleyerek, türkiye'nin bu sayede diğer ülkelerden yeni enerji projeleri çekebileceğini kaydetti.
türkiye'nin irak ile yapacağı anlaşmalarda sadece geçiş ücreti değil, üretimde yer almaya da odaklanması gerektiğini vurgulayan birol, şunu söyledi: "yıllardan beri irak olsun, azerbaycan olsun en büyük ekonomik katkının taşınmada alınacak para olduğu düşünülüyor. esas mesele jeopolitik katkısı. kuzey irak ve merkezi irak'la yaptığı anlaşma, üretimde pay sahibi olma faktörünü içinde barındırırsa esas kazanç sağlanır. burada üretilmese bile taşınacak olan petrol ve gazın fiyatında mutlaka türkiye'nin yararına bir anlaşma yapılması lazım. sadece bunun taşınma payına bakarsak, attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmez."
kaynak: al jazeera
Yorumlar