İran’la mali ilişki kesilecek

Ülkenin küresel ticaretten dışlanması için Dünya Bankalararası Mali İletişim Kurumu (SWIFT), İran bankalarıyla ilişkiyi keseceğini açıkladı.

Konular: Avrupa, İran

Haberin Öne Çıkanları

İran dış ticaretine darbe

Petrolü olumsuz etkileyecek

Yaptırımlar genişliyor

19 İran bankası ile onlara bağlı 25 iştirak, sadece 2010 yılında, SWIFT'i kullanarak iki milyondan fazla işlem yapmıştı. [Reuters]

küresel düzeyde mali işlemleri kontrol eden swift, cumartesi gününden itibaren çok sayıda iran bankasıyla ilişkiyi keseceğini duyurdu. swift'in, ab'nin iran'a yönelik yaptırımlarına destek verme amacıyla aldığı karar, iran'ın küresel ticaretten önemli oranda dışlanacağı anlamına geliyor.

İnfografik: İran'a uygulanan tedbirler

1973 yılında abd ve avrupa merkez bankalarının öncülüğünde kurulan belçika merkezli swift, bankacılık sisteminde küresel mali işlemlerin yanı sıra petrol ticareti sırasında yapılan ödemeler için de hayati önemde bir kuruluş. 10 binin üzerinde banka ve mali kuruluşuna hizmeti verenswift üzerinden günde 6 trilyon dolardan fazla ödeme yapıldığı sanılıyor.

19 iran bankası ile onlara bağlı 25 iştirak, sadece 2010 yılında, swift'i kullanarak iki milyondan fazla işlem yapmıştı.

'mali sistemi bir arada tutan tutkal' olarak tanımlanan swift'in ambargo kararı ise iran'dan 30 kadar banka ve onların iştiraklerini kapsıyor. bu bankalar arasında, abd'nin, iran'ın nükleer programını ve 'terörü' finanse etmekle suçladığı mellat, post, saderat ve sepah adlı bankalar da var.

swift'in kararının iran'ın hem bankacılık sektörünü hem de petrol endüstrisini olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. alınan kararla, yurt dışında yaşayan iranlıların ülkelerine para göndermesini de zorlaşacak.

‘eşi görülmemiş bir adım’

kararları hakkında bir açıklama yapan swift yönetim kurulu başkanı lazaro campos, bankaların sistemleriyle bağlantılarını kesmenin kendileri için 'daha önce eşi görülmemiş bir adım' olduğunu söyledi. campos, "bu karar doğrudan, iran'a yönelik mali yaptırımların arttırılmasına yönelik uluslararası ve çok taraflı faaliyetlerin sonucudur" dedi.

iki hafta önce de birleşik arap emirlikleri'nin önde gelen bankalarından dubai merkezli noor islamic bank, iran bankalarıyla iş ilişkisini kestiğini açıklamıştı. dubai, iranlı tüccarlar için önemli bir ticaret merkezi olma özelliği taşıyor.

abd ve batılı ülkeler iran'ı nükleer silah sahibi olmaya çalışmakla suçluyor. ab ve abd son dört ayda tahran'a yönelik yani yaptırımlar uygulama kararı almışlardı.

swift'in uyduğunu açıkladığı ve 1 temmuz'dan itibaren iran'a petrol ambargosu uygulanmasını da öngören ab yaptırımları, iran'ı, nükleer silah geliştirmediğini uluslararası topluma göstermeye zorlamayı hedefliyor.

iran yönetimi ise nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;