Jüpiter'de hayat olabilir

Güneş sisteminin en büyük gezegeninin uydusu Europa'da dev göllerin varlığına dair ipuçları tespit edildi. Bu akıcı su bölgelerinin muhtemel canlılar için yaşam alanları olabileceği düşünülüyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Buz tabakasıyla kaplı

Altında okyanus var

Galileo keşfetmişti

Uyduyu kaplayan dev buz tabakasının zannedildiğinden hareketli olabileceği düşünülüyor. [Britney Schmidt/Dead Pixel FX/Univ. of Texas at Austin]

amerikan ulusal havacılık ve uzay dairesi (nasa) ile teksas üniversitesi’nin, galileo uzay aracından gelen veriler ışığında yaptıkları araştırmaya göre, jüpiter'in uydusu europa'nın buzlu yüzeyinin altında yeni keşfedilen alanda, abd’nin kuzeydoğusundaki beş gölden oluşan ‘büyük göller’deki kadar su yer alıyor.

bilim adamları,  donmuş kabuğun ve altında var olduğu düşünülen okyanus arasında önemli bir etkileşim gerçekleştiğini gösteren son verilerin, bu okyanusta da yaşam olabileceğine dair deliller sunduğunu ifade ediyor.

dünya’daki okyanusların 10.91 kilometrelik en derin noktası mariana çukuru’nda dahi canlı türlerine rastlandığını hatırlatan araştırmacılar, europa’da da benzer bir habitat gelişmiş olabileceğine dikkat çekiyor.

Jüpiter’i araştırdı

jüpiter ilk kez detaylı olarak araştırmak için 1989’da fırlatılan galileo uzay aracı, geçtiğimiz 22 yıl içerisinde pek çok bilimsel keşfin yapılmasını sağladı. jüpiter’in europa uydusunu keşfeden galileo, uyduyu etkileme olasılığına karşı 2003 yılının eylül ayında, jüpiter’in atmosferinde yok edildi.

dev okyanus keşfedilmişti

galileo'dan gelen datalara dayanarak yapılan en büyük buluş, europa’nın içindeki, dünya’daki bütün okyanusların toplamından daha fazla akıcı su içeren bir tuzlu su okyanusun varlığıydı.

europa’nın tüm yüzeyini kaplayacak kadar büyük olan bu okyanusun yüzeyi, güneş’ten çok uzak olması nedeniyle tamamen donmuş durumda.

buzun kilometrelerce kalınlıkta olduğunu düşünen bilim adamları, bu durumun yüzeyin altındaki okyanusla iletişimini engellediğini düşünüyordu. fakat yeni ip uçları beraberinde yeni ihtimalleri getirdi.

texas austin üniversitesi joefizik bölümü’nde doktora sonrası çalışmalarını sürdüren, araştırma ekibinin başı britney schmidt, “elde ettiğimiz son bilgiler gösterdi ki, europa’nın onlarca kilometre kalınlığındaki buz kabuğu tabakası hareket halinde. kabuğun içinde sığ göller oluşabiliyor. bu da, europa’yı ve içindeki okyanusu yaşama daha elverişli yapabilir” dedi.

konu hakkında henüz kanıtlanmış bir gerçek olmadığını belirten bilim adamları, bunun için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

araştırma sonuçları, bilim dergisi nature'da yayınlandı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;