Kişiye özel kök hücre

Amerikalı bilim adamaları, klonlama tekniği kullanarak bireyin DNA'sına uygun kök hücre üretmeyi başardılar. Bu buluş birçok hastalığın tedavisinde çığır açabilir.

Haberin Öne Çıkanları

Yıpranan hücre yerine

Soru işaretleri var

Araştırma devam ediyor

Kök hücreler, diğer bütün hücrelere kaynak üreten, vücudun en temel hücreleri. [AFP/Getty Images/File, Spencer Platt]

nature dergisinde çarşamba günü yayınlanan araştırmaya göre, ilk defa somatik hücre nükleer transferi (scnt) adı verilen klonlama yöntemi ile belirli bir dna’ya özel,  embriyonik kök hücreler üretildi

embriyonik hücreler vücuttaki herhangi bir hücrenin yerine kullanılabilme kapasitesine sahip. ancak bu hücreler şimdiye kadar hastaya özel, yani spesifik bir kişinin dna’sına uygun olarak üretilmemişti. bu nedenle bu hücreler ile yapılan tedaviler bağışıklık sistemi tarafından reddedilebiliyordu.

new york kök hücre vakfı tarafından clumbia university medical center'dan doktorların ve araştırmacıların katılımıyla gerçekleştirilen  araştırmada bir yetişkinin deri hücresinden alınan genetik materyal insan yumurtasına aktarıldı. daha sonra yumurta laboratuvar ortamında büyütülerek embriyonun ilk aşamalarına getirildi.

böylece üretilen kök hücreler hem derinin hem de yumurtanın alındığı kişilerin kromozomlarını taşıyor.

dolly’den bugüne

normalde scnt işleminde yumurtanın çekirdeğinden alınan genetik materyalin yerine yetişkin hücresinin çekirdeği konuluyor.

bu teknik 1996 yılında ilk kopya koyun dolly’de olduğu gibi hayvanların kopyalanması için kullanılıyordu. fakat bilim adamları şimdiye kadar yaptıkları çalışmalarda bu hücrelerin yeteri kadar gelişmesini ve bölünmesini sağlayamamıştı.

new york kök hücre derneği laboratuvarı’ndan dieter egli ve scott noggle tarafından yürütülen araştırmada bilim adamları bu kez yumurtanın genetik materyalini çıkarmadan, yetişkin hücrenin çekirdeğini doğrudan yumurtaya eklediler. bu sayede döllenen yumurtanın gelişimini sürdürdüğü gözlendi ve embryonik kök hücrelerin alındığı kaynak olan ve yaklaşık 100 kadar hücre içeren blastosist aşamasına gelindi.

egli, klonlama tekniğinin insanlar üzerinde başarıyla uygulanıp uygulanamayacağı konusunda hala soru işaretleri bulunduğunu ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.

en temel hücreler

kök hücreler, diğer bütün hücrelere kaynak üreten, vücudun en temel hücreleri. bu sebeple bilim adamları embriyonik kök hücrelerin klonlamasının körlükten çocuk şekerine ya da şiddetli yaralanmalara kadar pek çok hastalıkta tedavi imkanı sunacağını belirtiyorlar.

bu şekilde üretilebilen ‘hastaya özel’ hücrelerin, diyabet ya da başka hastalıklardan dolayı zarar görmüş hücreler ile bağışıklık sistem reaksiyon vermeksizin yer değiştirilebilme potansiyeline sahip olması bilim açısından önemli bir gelişme olarak kaydediliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;