Sion'un 36 puanı silindi

FIFA ile mahkemelik olan Sion'un 36 puanı İsviçre Futbol Federasyonu tarafından silindi. Takım, -5 puanla son sıraya geriledi.

Konular: Futbol

Haberin Öne Çıkanları

36 puanı silindi

Son sıraya düştü

FIFA'ya dava

Sion, CAS'a da başvurmuş ancak olumsuz yanıt almıştı. [Reuters]

isviçre futbol federasyonu,  fifa ile mahkemelik olan sion kulübünün 36 puanının silinmesine karar verdi. kararda, sion'un, oynama izni bulunmayan futbolcuları, isviçre ligi'ndeki bazı maçlarda kadroya aldığı gerekçesiyle bu cezanın verildiği belirtildi.

uluslararası futbol federasyonları birliği (fifa), iki hafta önce isviçre'ye, sion davasını 13 ocak'a kadar çözmemesi halinde üyeliğinin askıya alınacağı uyarısında bulunmuştu. 
 
fifa'nın açıklamasında, isviçre'ye davayı 13 ocak 2012'ye kadar çözmesi için süre tanındığı, "süre bittiğinde davanın çözülmemiş olması halinde, isviçre futbol federasyonu'nun üyeliğinin 14 ocak'tan itibaren otomatik olarak askıya alınacağı" ifade edilmişti.
 
ligde son sıraya düştü
 
sion, federasyonun aldığı karar sonunda, ligde eksi 5 puanla son sıraya geriledi.  isviçre birinci futbol ligi'nin 18. haftasını 31 puanla 3. sırada tamamlayan sion, bu karar sonrasında eksi 5 puana inerek, lig sonuncusu lozan sports'un 16 puan gerisine düştü.   
 
sion davası
 
fifa, isviçre'ye bu uyarıyı, karmaşık bir yasal mesele haline gelen, sion'un uefa avrupa ligi'nden men edilmesi davasıyla ilgili olarak yapmıştı.
 
fifa, sion'a 2008'de yaptığı bir transferin usulsüz olması nedeniyle transfer yasağı getirmiş, kulüp yasak devam ederken geçen yaz 6 oyuncu transfer etmişti. 
 
bu 6 futbolcu, valais'deki yerel mahkemeye başvurmuş, mahkeme bu oyuncuların sion'da oynamasında sorun olmadığına karar vermiş, sion, bu oyuncuları isviçre ligi ve uefa avrupa ligi'ndeki bazı maçlarda oynatmıştı. 
 
uefa, sion'u bu 6 oyuncuyu oynattığı gerekçesiyle uefa avrupa ligi'nden men etmişti. bunun üzerine sion, martigny'deki yerel mahkemeye başvurmuş, mahkeme uefa'nın haksız olduğuna ve takımın tekrar uefa avrupa ligi'ne alınması yönünde karar vermişti. bu arada isviçre'deki üst mahkeme ise valais mahkemesinin kararını bozmuş, uefa'yı haklı bulmuştu.
 
davanın taşındığı uluslararası spor tahkim mahkemesi de (cas), iki gün önce uefa'nın haklı bulunduğunu açıklamış ve sion kulübü'nün uefa avrupa ligi'ne tekrar dahil edilmesi yönündeki talebini reddetmişti.
 
fifa'nın talebi
 
isviçre'ye davayı çözmesi için yaklaşık 1 ay süre veren fifa, sion'un bu 6 futbolcuyu oynattığı tüm lig maçlarında 3-0 hükmen mağlup ilan edilmesini istemişti.
 
fifa'nın açıklamasında, "sion'un, yasak uygulanırken transfer ettiği futbolcuları oynattığı maçlarda hükmen yenik sayılması gerekmektedir" denilmişti.
 

'fifa şantaj yapıyor'

isviçre kulübü fc sion ile fifa arasındaki anlaşmazlığın boyutları büyüyor. avrupa ligi'nden ihraç edilen sion kulübü başkanı christian constantin, fifa hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. 

isviçre temsilcisi, zürih mahkemesine yaptığı başvuruda isviçre futbol federasyonu'nun, fifa'nın kabul edilemez bir şantajı ile karşı karşıya kaldığının altını çizdi. 
 
fc sion ayrıca, fifa'nın yasaların 181. maddesini çiğnediğini ve bu şekilde davranamayacağını hatırlatarak, fifa'nın yanlış yolda olduğunu ve bunu da mahkemede kanıtlayacağını bildirildi. başkan constantin, fifa'nın bu davranışının çok yanlış olduğunu, ayrıca taraflı davrandığının mahkemede kanıtlanması için bu davayı açtığını söyledi.
 
fifa 17 aralık'ta isviçre futbol federasyonu'na bir ültimatom göndererek, 13 ocak 2012 tarihine kadar fc sion kulübü'ne verilen cezaların yerine getirilmesini istemiş, aksi takdirde isviçre futbol federasyonu'nun bütün faaliyetlerini durduracağını duyurmuştu. fifa, isviçre kulüplerinin avrupa kupalarından ihracı ve transfer yasağı gibi yaptırımları uygulayacağını açıklamıştı. 
 
böyle bir yaptırımın uygulanması durumunda şampiyonlar ligi'nde isviçre'yi temsil eden basel'in ihraç edilmesi söz konusu olabilir. bu durumda da manchester united, avrupa ligi yerine, şampiyonlar ligi'ne geri dönebilir. 
 
sion transfer yasağına uymadı ceza aldı
 
mısırlı kaleci el-hadary'yi ile anlaşan ancak kalecinin başka bir takımla sözleşmesi olduğu ortaya çıkınca iki yıl süreyle transfer yapma yasağı getirilen sion, bu kararı ihlal ederek takıma 6 yeni oyuncu takviye etmesinin ve bu oyunculara avrupa ligi play-off turunda celtic ile yapılan maçta yer vermesinin ardından, uefa'nın aldığı karar uyarınca turnuvadan men edilmişti.
 

basel, şampiyonlar ligi gruplarında m.united'ı geride bırakarak büyük bir başarıya imza attı. 
 
kaynak: ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;